letselschade Utrecht

Schadevergoeding in natura of geld?

Het regelen van een schadevergoeding na een ongeval veroorzaakt vaak discussies met verzekeraars. De verzekeraar wil de kosten zoveel mogelijk drukken, terwijl belangenbehartigers de schade en het leed van zijn of haar cliënt vergoed willen zien.

Schadevergoeding in natura

Er is een ontwikkeling gaande die zich richt op schadevergoeding in natura in plaats van een uitkering in geld. Het gaat om het zogenoemde ‘herstelgericht schaderegelen’. Waar kunt u dan aan denken?

De verzekeraars die een schadevergoeding in natura aanbieden, …

Lees verder
letselschade

Aansprakelijkheid bij valpartij op de markt

Een vrouw struikelt over stroomkabels op de markt. Is de gemeente aansprakelijk voor haar schade?

Stroomkabels

Op 3 januari 2009 komt een vrouw ten val doordat zij is gestruikeld over stroomkabels. Deze stroomkabels zijn door marktkraamhouders neergelegd op de stoep achter de marktkramen.

De vrouw stelt de gemeente aansprakelijk voor de door haar geleden schade op grond van artikel 6:174 en 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. In artikel 6:174 BW staat kort gezegd dat de overheid aansprakelijk kan …

Lees verder
letselschade

Schadevergoeding voor kleinkinderen DES-slachtoffers

Onlangs is bekend geworden dat ook de kleinkinderen van de vrouwen die het medicijn DES slikten tijdens hun zwangerschap recht hebben op een schadevergoeding. Het DES-centrum heeft dit gemeld naar aanleiding van een uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam.

Tussen 1947 en 1976 werd in Nederland aan zwangere vrouwen het middel DES (di-ethylstilbestrol) voorgeschreven aan zwangere vrouwen. Het middel zou een miskraam kunnen voorkomen.

Gezondheidsproblemen

Het middel veroorzaakte gezondheidsproblemen bij zowel gebruikers van het middel als de dochters die …

Lees verder
Utrecht Letselschade Advies

Letselschade na overval: werkgever aansprakelijk

Hof Den Bosch 10 februari 2015, ECLI:NL:GSHE:2015:453.

De overval

Op 12 februari 2012 heeft er een overval plaatsgevonden op een nachtapotheek. Drie inbrekers zijn via de achterkant van het pand van de apotheek naar binnen gedrongen. Zij hebben daarbij eerst de verlichting uitgeschakeld, zijn vervolgens op het dak geklommen en hebben met een stoeptegel het kozijn ingeslagen. Eenmaal binnengekomen hebben zij een pistool op een van de medewerkster gericht, waarna de vrouw van schrik uit het raam …

Lees verder
letselschade advocaat

Getuigenverhoor monstertruckbestuurder zorgt voor opheldering

Op 28 september 2014 heeft er in Haaksbergen een ernstig ongeval plaatsgevonden. Daarbij reed een monstertruck tijdens een stuntshow op openbaar terrein het publiek in. Als gevolg van het ongeval hebben 24 mensen letsel opgelopen en zijn 3 mensen overleden.

Eerder ongeval

De monstertruckbestuurder die in Haaksbergen het ongeval heeft veroorzaak, heeft 4 jaar eerder, op 19 juni 2010 op het All American Wheels festival te Asten ook een ongeval veroorzaakt. Op dit festival is dezelfde bestuurder …

Lees verder

Bellen en whatsappen op de fiets: mag dat?

Nee, dag mag niet. Sinds 1 juli 2019 is appen of bellen op de fiets verboden. 

Het was een niet ongebruikelijk verkeersbeeld: een fietser met een telefoon in de hand, druk aan het bellen of verwoed aan het appen. Of er nu wordt ge-appt of gebeld, een ieder kan zich voorstellen dat aan het gebruik van een telefoon op de fiets gevaren kleven.

Uit onderzoek in 2015 bleek dat jongeren van alle leeftijdsgroepen het meest sms’en, whatsappen …

Lees verder
Letselschade

Whiplash-zaken bezorgen de verzekeringsmaatschappij hoofdpijn

Uit het arrest van 28 november 2014 blijkt dat bij letselschadezaken in het algemeen en bij whiplash-zaken in het bijzonder een verzekeringsmaatschappij geen stellingen mag opvoeren die zij niet voldoende kunnen onderbouwen. Nutteloze verweren die verzekeraars aannemen kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van een particulier slachtoffer. Als een verzekeringsmaatschappij iets stelt, dient zij de stelling te onderbouwen met een voldoende feitelijke basis.

In bovengenoemde zaak speelde het volgende. Verweerder (in cassatie) is, als …

Lees verder

Letselschade en bewijslastverdeling deel II: bijzondere bewijsregels

Naast de hoofdregel van de bewijslastverdeling bepaalt artikel 150 Rv ook dat er uitzonderingen op de hoofdregel gelden.

Deze uitzonderingen gelden:

in geval van een bijzondere regel, of
wanneer een andere verdeling voortvloeit uit de eisen van redelijkheid en billijkheid.

Bijzondere bewijsregels zijn vastgelegd in diverse BW- en andere wettelijke bepalingen[1], maar ook in de rechtspraak van de Hoge Raad zijn bijzondere regels als bedoeld in artikel 150 Rv ontwikkeld.[2]

De omkering van de bewijslast en daarmee het bewijsrisico is …

Lees verder