Ruziën met de gemeente over aansprakelijkheid

Een man komt ten val in Amsterdam. Ter hoogte van de Zeedijk loopt hij met een vriend door de drukke mensenmassa als hij plotseling ten val komt. Op het 7 meter brede trottoir ligt een betonnen drempel.

Het betreft een betonnen drempel van circa 1 meter breed en circa 15-20 centimeter hoog. De drempels zijn op het trottoir geplaatst en liggen met tussenruimten van circa 1 meter in een bocht en staan haaks op de looprichting. …

Lees verder

Hoogste vergoeding smartengeld: arts vergeet patiënte te vertellen dat ze kanker heeft

Het UMC Utrecht betaalt ruim 350.000 euro schadevergoeding aan een slachtoffer van een medische fout, meldt het NRC. Het gaat om het hoogste bedrag aan smartengeld dat ooit in Nederland is uitgekeerd in een letselschadezaak.

Routine-ingreep

Het betreft de zaak van een 55-jarige vrouw. In 2011 gaat de vrouw naar het UMC voor een routine-ingreep. Voor de ingreep is de vrouw onder narcose gebracht. Tijdens de operatie heeft de behandelend chirurg wat weefsel verwijderd uit de baarmoederhals …

Lees verder

Euthanasie: wanneer ben je wilsbekwaam?

Een mevrouw van 80 jaar is in oktober 2013 getroffen door een hersenbloeding waardoor ze ernstige beperkingen oploopt. Per 8 januari 2014 wordt mevrouw opgenomen in een verpleegtehuis Ter Reede in Vlissingen, een onderdeel van Stichting VWO Zorg.

Voor het verblijf in dit verpleegtehuis heeft mevrouw met het tehuis een zorgleveringsovereenkomst gesloten.

Lees verder
Ambulance Utrecht

Letselschade door bedrijfsongeval ambulancemedewerker

Op 27 februari 2010 is een ambulancemedewerkster tijdens het uitvoeren van haar werkzaamheden een bedrijfsongeval overkomen. Op die dag verpleegde zij een patiënt in een rijdende ambulance. Zij heeft de patiënt medicatie toegediend vanuit een glazen ampul.

Bij het toedienen van de medicatie moest de glazen ampul worden afgebroken. Na het toedienen van het medicijn wilde zij de gebroken ampul in de container gooien. De container was vanuit haar stoel niet bereikbaar waardoor zij genoodzaakt was …

Lees verder

Dier veroorzaakt letselschade bij baasje: is de mede-bezitter verantwoordelijk?

Wanneer een echtpaar een hond heeft, en de hond verwondt één van zijn baasjes, kan de ene bezitter de andere bezitter dan aanspreken voor de letselschade?

Aansprakelijkheid voor schade door dieren

De aansprakelijkheid voor schade toegebracht door een dier ligt volgens de wet bij de bezitter (artikel 6:179 BW). De aansprakelijkheid bij schade door dieren is een risicoaansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat er niet naar schuld wordt gekeken bij het ontstaan van de schade. Dit is terug …

Lees verder
letselschade advocaat

De Gedragscode Persoonlijk Onderzoek (GPO)

De Gedragscode Persoonlijk Onderzoek geeft de beginselen aan waar de verzekeraar zich aan moet houden bij het uitvoeren van een persoonlijk onderzoek.

Persoonlijk onderzoek

De GPO is onder andere opgesteld voor de slachtoffers waar een persoonlijk onderzoek naar wordt ingesteld. Deze slachtoffers worden beschermd tegen onnodige inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer. Ook wordt de gedraging van de verzekeraar op dit gebied toetsbaar gemaakt.

Een persoonlijk onderzoek is het onderzoek dat volgt na het feitenonderzoek. Het is een onderzoek naar …

Lees verder
letselschade fietsongeval

Ziggo Dome aansprakelijk voor letselschade door gladde vloer

Op 28 oktober 2015 werd in het nieuws breed uitgemeten dat Ziggo Dome een bezoekster € 16.000 euro schadevergoeding betaalde (zie het bericht op Nu.nl). De bezoekster was in 2013 na een concert ten val gekomen op een natte en gladde vloer in de foyer van het gebouw en brak hierbij haar schouder.

Hoe zit het nu precies met gladde vloeren? Wanneer is de bezitter van de vloer aansprakelijk als mensen ten val komen op die …

Lees verder