goed hulpverlenerschap

Wat valt nog onder “in de uitoefening van de werkzaamheden”?

Om een werkgever aansprakelijk te stellen op grond van artikel 7:658 BW is een definitie van het begrip “in de uitoefening van de werkzaamheden” vereist. Onderstaande uitspraken van de kantonrechter en het hof gaan hier dieper op in.

Het ongeval

Een man is in 2011 als machineoperator bij een bedrijf gaan werken dat gespecialiseerd is in roestvrijstalen aanrechtbladen. Op 20 juni 2013 heeft de man overgewerkt en staat hij op het punt om naar huis te gaan.

Op het moment dat hij het …

Lees verder

Werkgeversaansprakelijkheid in verband met psychische schade werknemer

Op 6 juni 2007 heeft een anesthesie-assistent van het Elisabeth Ziekenhuis zich gedurende zijn werkzaamheden in de operatiekamer schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie van een vrouwelijke collega.

“Ik zal je pakken”

Hierbij heeft de anesthesie-assistent zijn collega enkele seconden op haar mond gezoend en haar daarna gezegd: “ik zal je pakken”.

De vrouw heeft het incident gemeld bij het hoofd van de operatiekamer en bij de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Hieruit bleek dat er nog drie andere …

Lees verder

Reisorganisatie aansprakelijk voor beroving van een reizigster?

Een vrouw heeft met haar echtgenoot en hun achtjarige dochter een reis geboekt naar Turkije bij reisorganisatie Thomas Cook.

De reis bestaat uit een vliegreis op 6 augustus 2011 van Amsterdam naar Antalya, een transfer van ongeveer 2,5 uur van Antalya naar Alanya en een verblijf in een hotel te Alanya, met terugreis op 20 augustus 2011. De overeenkomst met Thomas Cook betreft een reisovereenkomst in de zin van art. 7:500 lid 1 aanhef en sub …

Lees verder

WA-verzekering en alcohol: ben je verzekerd bij een ongeval?

Valt schade veroorzaakt door rijden met te veel alcohol op onder de uitsluitingsclausule opzet en voorwaardelijke opzet?

Met andere woorden:

ben je nog verzekerd als je een ongeluk veroorzaakt terwijl je onder invloed bent?

De casus

Al ruim 3 jaar rijdt de heer Jansen regelmatig met circa 15 tot 20 biertjes op van de kroeg naar huis.[1] Op 30 oktober 2008 veroorzaakt hij hierbij een aanrijding met een andere personenauto.

De heer Jansen is WA-verzekerd bij TVM. Het slachtoffer van …

Lees verder
goed hulpverlenerschap

ROC aansprakelijk voor val docent tijdens schaatsactiviteit

Op 23 januari 2013 begeleidt de heer de Vries als docent van het ROC leerlingen tijdens een schaatsactiviteit. Hij komt tijdens het schaatsen ten val en komt daarbij met zijn hoofd op het ijs terecht. [1]

Door de valt loopt hij een postcommotioneel syndroom (hersenschudding met langdurige klachten) op. Hij wordt 79% arbeidsongeschikt geacht.

Is ROC als werkgever aansprakelijk voor de schade van de heer De Vries?

Schade in de uitoefening van zijn werkzaamheden

Om als werkgever aansprakelijk te zijn, zal …

Lees verder