U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Hoe wordt de toekomstschade bij letsel berekend?

Schade die pas op een later moment ontstaat of zichtbaar is, wordt toekomstschade genoemd. Bij het oplopen van letselschade door een ongeval, mishandeling of medische fout, kunt u immers te maken krijgen met vele schadeposten. Dit kan zijn directe schade, maar dus ook toekomstschade.

Grofweg verdelen we schadeposten onder in:

  • Gemaakte kosten
  • Schade door gemiste inkomsten
  • Emotionele en psychische schade

Het berekenen van toekomstschade is echter complex, omdat u van tevoren niet weet welke klachten zich op een later moment gaan openbaren. Het is daarom raadzaam om een letselschadeadvocaat in de arm te nemen als u letselschade heeft opgelopen. Een letselschade advocaat heeft namelijk veel ervaring met deze complexe berekening.

Wat is toekomstschade?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat er onder toekomstschade valt. Indien u door een ongeval of mishandeling gewond raakt, heeft u te maken met directe fysieke schade. Hierdoor kan het zijn dat u opgenomen moet worden in het ziekenhuis en tijdelijk niet kunt werken.

De kosten die hieruit voortvloeien zijn over het algemeen vrij duidelijk. Na een periode van herstel door letselschade, is het mogelijk dat uw leven weer terugkeert naar de oude situatie, maar helaas is dit niet altijd het geval.

Het kan ook zijn dat uw klachten en beperkingen aanhouden en dat u op de lange termijn arbeidsongeschikt blijft en huishoudelijke hulp nodig heeft. Er moet dan berekend worden welke schadevergoeding u nodig heeft om ook in de toekomst het gemiste inkomen te compenseren en de huishoudelijke hulp te betalen. Dit is een ingewikkelde berekening waarbij ook rekening moet worden gehouden met inflatie en de rente die u mogelijk over uw schadevergoeding gaat ontvangen.

Toekomstschade berekenen

Toekomstige schadeposten, zoals gemiste inkomsten door arbeidsongeschiktheid, kunnen flink oplopen. De letselschadeadvocaat laat de toekomst risico’s vaststellen door een medisch adviseur en meestal wordt er ook een onafhankelijke arts ingeschakeld.

Daarnaast kunnen ook andere deskundigen worden ingeschakeld, waaronder bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige. Als alle uitgangspunten vaststaan, wordt meestal een rekenbureau ingeschakeld voor een berekening van het inkomensverlies en de pensioenschade. Ofwel de berekening van toekomstschade.

Utrecht Letselschade Advies

Als slachtoffer van een ongeval komt er veel op u af. Het inschakelen van een letselschadeadvocaat is daarom een verstandige keuze. U kunt zich dan richten op uw herstel.

Een ervaren advocaat van Utrecht Letselschade Advies helpt u graag bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het inventariseren en verhalen van de letselschade en toekomstschade. Neem gerust contact op voor meer informatie of advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op