U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Gestruikeld over stoeptegel: is de gemeente aansprakelijk?

Als u gewoon over straat loopt, kunt u struikelen over een losse stoeptegel of door een gat in de weg. Een ongeluk kan immers altijd en overal gebeuren.

U kunt zich lelijk bezeren als u struikelt en ongelukkig ten val komt. Soms blijft het enkel bij wat kleine verwondingen, maar niet altijd. U kunt ook fracturen oplopen of ernstig letsel oplopen. In 2017 overleed zelfs iemand aan haar verwondingen nadat zij zwaar ten val kwam door een losliggende stoeptegel.

Door te struikelen over een losse stoeptegel kunt u te maken krijgen met schadeposten die flink kunnen oplopen. Kunt u de gemeente aansprakelijk stellen voor deze kosten?

Gemeente aansprakelijk stellen

Een gemeente moet ervoor zorgen dat de wegdekken goed onderhouden en veilig zijn. Een losliggende stoeptegel kan ongelukken veroorzaken en daarom moet de gemeente dit soort problemen herstellen.

In sommige gevallen kunt u de gemeente met succes aansprakelijk stellen na een val. Bijvoorbeeld als het gaat om een stoeptegel die al langere tijd los ligt en deze zich op een locatie bevindt waarvan je mag verwachten dat deze goed onderhouden wordt (dus niet op een wegonderbreking of bouwterrein).

Ligt een stoeptegel pas net los en heeft de gemeente nog geen gelegenheid gehad om dit te herstellen, dan is het aansprakelijk stellen van de gemeente minder gemakkelijk. Er mag van een voetganger namelijk ook verwacht worden dat deze oplet tijdens het lopen. Bovendien bevat elke straat wel oneffenheden.

De gemeente is dus niet altijd zonder meer aansprakelijk bij slecht wegdek. Veel slecht onderbouwde claims worden daardoor niet gehonoreerd.

Eigen schuld bij struikelen over stoeptegel

Er kan dus sprake zijn van eigen schuld als u struikelt over een stoeptegel. Dit is bijvoorbeeld het geval in de volgende situaties:

  • Het hoogteverschil tussen de losliggende stoeptegel en omringende tegels was minder dan 3 cm. Dit is een richtlijn.
  • De gemeente was nog niet op de hoogte van het gebrek en heeft daardoor geen gelegenheid gehad om het gebrek te herstellen.
  • De losliggende stoeptegel was gemarkeerd of bevond zich op een plek waar duidelijk aangegeven werkzaamheden aan de weg plaatsvonden.

In deze situaties kan de gemeente dus meestal niet aansprakelijk worden gehouden.

Andere situaties op straat met letselschade tot gevolg

Er zijn verschillende andere situaties te bedenken waarin u ook lelijk ten val kunt komen op straat. U kunt hierbij denken aan:

  • Struikelen door een gat in de weg.
  • Uitglijden en vallen door gladheid op straat.
  • Struiken over een uitstekende boomstronk.

Het hangt geheel van de situatie af of u recht heeft op een schadevergoeding van de gemeente.

Het vaststellen van de aansprakelijkheid bij dit soort situaties levert vaak discussies op die voor spanning en frustraties kunnen zorgen.

Het is daarom verstandig om de gehele letselschadezaak uit handen te geven aan een gespecialiseerde letselschadeadvocaat. Een advocaat weet precies wat uw kansen zijn en zal er alles aan doen om uw kosten vergoed te krijgen.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Bent u gestruikeld over een losliggende stoeptegel en wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding van de gemeente?

Een ervaren letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies helpt u graag bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het inventariseren en verhalen van de letselschade.

Neem gerust contact op voor meer informatie of advies.

Gratis kennismakingsgesprek »


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op