Ongeval in de bouw: hoe zit het met letselschadevergoeding?

Ongeveer een op de vier werknemers met een gevaarlijk beroep is wel eens slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval. Dit meldt het AD naar aanleiding van een onderzoek dat vakbond CNV liet verrichten door Panelwizard. De onveilige situaties zouden het gevolg zijn van een te hoge werkdruk.

Het gaat om werknemers die werken met gevaarlijke stoffen, zware machines of op hoogte. Hieronder vallen dus ook werknemers in de bouw.

Hoe zit het met letselschadevergoeding na een ongeval in …

Lees verder

Hoe wordt de toekomstschade bij letsel berekend?

Als u letselschade oploopt door een ongeval, mishandeling of medische fout kunt u te maken krijgen met vele schadeposten.

Grofweg kunnen schadeposten onderverdeeld worden in:

Gemaakte kosten
Schade door gemiste inkomsten
Emotionele en psychische schade

Binnen elke schadepost kunt u te maken krijgen met directe schade, maar ook met toekomstschade. Dit is schade die pas op een later moment ontstaat of zichtbaar wordt.

Het berekenen van toekomstschade is complex, omdat u van tevoren niet weet welke klachten zich op een later …

Lees verder

Wie is aansprakelijk bij letselschade opgelopen in een attractiepark?

Een dagje naar een attractiepark is natuurlijk erg leuk, maar ook hier geldt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo raakte in mei 2018 een meisje van 13 ernstig gewond tijdens een ritje op de kartbaan in Walibi Holland in Biddinghuizen. Een deel van haar hoofdhuid was losgerukt doordat ze met haar haren vast kwam te zitten in de kart.

Ongevallen in attractieparken komen gelukkig niet vaak voor, maar als er een ongeluk gebeurt is …

Lees verder

Letselschade door een ongeluk met een paard

Ongevallen met paarden komen helaas geregeld voor. Zo overleed afgelopen zomer een dierenarts na een val van zijn paard in Heesch en raakten 3 personen gewond tijdens een tochtje per koets in Holten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van ongevallen met paarden die recent in Nederland gebeurd zijn. Jaarlijks komen duizenden ruiters bij de spoedeisende hulp terecht door een ongeval in de paardensport.

Wie is aansprakelijk bij een ongeval met een paard?

Ongeval met paard: bezitter is aansprakelijk

Als …

Lees verder
Elektrische fiets

Ongeval met een elektrische fiets: aansprakelijkheid en schade claimen

De elektrische fiets wordt steeds populairder. Niet alleen onder senioren, maar ook onder jongeren. Logisch, want met een elektrische fiets bespaart u tijd en kunt u langere afstanden afleggen dan met een gewone fiets.

Helaas neemt het aantal ongelukken met elektrische fietsen daardoor ook elk jaar toe. De wet biedt extra bescherming aan fietsers als een motorrijtuig bij het ongeval betrokken is. Dit houdt in dat de bestuurder van het motorrijtuig voor ten minste 50% aansprakelijk …

Lees verder
Letselschade op een festival

Letselschade op een festival, wie is aansprakelijk?

In de zomermaanden staan de weekenden in Nederland in het teken van festivals. Festivals zijn leuk, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kunt u tijdens een festival letselschade oplopen, bijvoorbeeld omdat u omver wordt gelopen of struikelt over plastic afval op de grond.

Wie is er aansprakelijk voor de letselschade die u oploopt op een festival?

Organisator heeft zorgplicht

De organisator van een festival heeft een wettelijke zorgplicht ten aanzien van deelnemers/ bezoekers. Dit geldt …

Lees verder

Letselschade tijdens vakantie: hoe moet ik schade claimen?

Een ongeluk kan elke dag en overal gebeuren. Het is dus niet zo gek dat jaarlijks duizenden Nederlanders te maken krijgen met letselschade tijdens hun vakantie. Hoe kunt u schade claimen als u tijdens een vakantie in het buitenland letselschade oploopt door toedoen van een andere partij?

Buitenlands recht

Als u letselschade oploopt door toedoen van een ander, dan wilt u natuurlijk dat de schade zo snel en volledig mogelijk wordt vergoed. Voor een schadeafhandeling in Nederland …

Lees verder

Een auto-ongeluk tijdens werktijd: wie is aansprakelijk?

Elke dag vinden in ons land verkeersongevallen plaats. Verkeersongevallen kunnen (ernstige) letselschade tot gevolg hebben. Indien het ongeval door een ander is veroorzaakt, dan kunt u deze tegenpartij aansprakelijk stellen en schadevergoeding eisen. Ook als u het ongeval zelf heeft veroorzaakt, heeft u soms recht op een schadevergoeding, namelijk wanneer er op het voertuig waarin u reed een inzittendenverzekering is afgesloten.

Hoe zit het met een auto-ongeluk onder werktijd? Wie is er dan aansprakelijk?

Aansprakelijkheid verkeersongeval tijdens …

Lees verder

Letselschade door storm: wie is aansprakelijk?

Hoewel een storm in Nederland niet heel vaak voorkomt, kan een storm voor flinke overlast en schade zorgen. Zo kan het zelfs voorkomen dat u letselschade oploopt door bijvoorbeeld omgevallen bomen of afgewaaide dakpannen. De vraag die dan vaak opspeelt is: kan ik mijn letselschade op iets of iemand verhalen en heb ik recht op een schadevergoeding?

Aansprakelijkheid storm is situatieafhankelijk

Voorkomen is beter dan genezen. Als er een zware storm over het land raast, kunt u …

Lees verder

Aanrijding met fietser: wie is aansprakelijk?

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding tussen een bestuurder van een motorvoertuig en een fietser? Hoewel de fietser wordt gezien als de zwakke verkeersdeelnemer, betekent dit niet altijd dat deze niet aansprakelijk is voor de schade. In dit artikel geven wij aan welke partij in welk geval aansprakelijk is.

Scenario 1: Aan de regels gehouden

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kan het gebeuren dat beide partijen zich aan de verkeersregels hebben gehouden, maar dat …

Lees verder