Letselschade als vrijwilliger

Letselschade als vrijwilliger: wie is aansprakelijk?

Ze vervullen belangrijke rollen op sportscholen, verenigingen en maatschappelijke organisaties: vrijwilligers. Vaak zijn ze zelfs onmisbaar. Goed voor vrijwilligers zorgen is daarom heel belangrijk: ook wanneer het niet goed gaat. Zo is er bijvoorbeeld sprake van een zorgplicht, en is het belangrijk om als werkgever van vrijwilligers een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Maar in hoeverre is een organisatie verantwoordelijk voor haar vrijwilligers en hoe ver gaat de zorgplicht? We vertellen u er meer over in dit …

Lees verder
Schadeaangifteformulier

Juridische staat schadeaangifteformulier

U heeft een verkeersongeval gehad. Dat is erg vervelend, met name als er schade is ontstaan. Na een aanrijding vult u samen met de tegenpartij een schadeaangifteformulier in. Maar wat is nou eigenlijk de juridische staat van zo’n formulier? We vertellen u er graag meer over.

Hoe vul ik een schadeaangifteformulier in?

Bij het verzekeren van uw auto krijgt u een Europees schadeaangifteformulier van uw verzekeringsmaatschappij. Het is belangrijk om dit na het ongeval zo snel mogelijk …

Lees verder

Gezondheidsklachten door slaapapneu apparaten: recht op vergoeding?

Wist u dat er in Nederland zo’n 600.000 mensen zijn die last hebben van ademproblemen tijdens de slaap? Voor ademstops tijdens de slaap bestaat een medische term: slaapapneu. U heeft dan adempauzes van minstens 10 seconden, waardoor u uiteindelijk slecht slaapt. Als gevolg hiervan kunt u overdag erg vermoeid zijn. Dit kan tot problemen leiden.

Om mensen met slaapapneu te helpen is een slaap apneu apparaat ontwikkeld. Dit apparaat zorgt voor nachtelijke beademing door middel van …

Lees verder

Letselschade tijdens vakantie: hoe moet ik schade claimen?

Een ongeluk kan elke dag en overal gebeuren. Het is dus niet zo gek dat jaarlijks duizenden Nederlanders te maken krijgen met letselschade tijdens hun vakantie. Hoe kunt u schade claimen als u tijdens een vakantie in het buitenland letselschade oploopt door toedoen van een andere partij?

Buitenlands recht

Als u letselschade oploopt door toedoen van een ander, dan wilt u natuurlijk dat de schade zo snel en volledig mogelijk wordt vergoed. Voor een schadeafhandeling in Nederland …

Lees verder
rechtsbijstand-bij-letselschade

Schadevergoeding tijdens de bijstand: dit moet u weten

U bent slachtoffer geworden van ongeluk: bijvoorbeeld een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een medische fout. Als u hierdoor letsel heeft opgelopen, kunt u de veroorzaker aansprakelijk stellen. In de meeste gevallen is de schadeveroorzaker verzekerd en beoordeelt de verzekeraar de aansprakelijkheid. Als de wederpartij de aansprakelijkheid erkend, dan moet zij een schadevergoeding betalen. Dit is een vergoeding voor gemaakte en toekomstige onkosten, als gevolg van het ongeluk.

Als er blijvend letsel is, dan kan de schadevergoeding …

Lees verder

Huid verbrand na laserbehandeling: recht op vergoeding?

Er zijn verschillende redenen waarom u kunt kiezen voor een laserbehandeling. Denk aan het verwijderen van haar op uw huid, het verwijderen van tatoeages of het egaliseren van de huid. Dit kunt u laten doen in een gespecialiseerde laserkliniek of bij een schoonheids- of tatoeagesalon.

Na een laserbehandeling verwacht u een positief effect voor uw huid. Helaas kunt u na een laserbehandeling ook blijvende schade overhouden aan uw huid. In hoeverre is de laserkliniek dan aansprakelijk?

Brandwond …

Lees verder

Letselschade door een collega: wat te doen?

Het kan helaas gebeuren: door een fout van een collega op de werkvloer loopt u letselschade op. Normaal gesproken is degene die het letsel veroorzaakt aansprakelijk. Maar geldt dit ook voor letselschade op de werkvloer? U leest er hier alles over.

Aansprakelijkheid werkgever bij bedrijfsongeval

In Nederland geldt wettelijk dat de werkgever altijd aansprakelijk is voor letselschade dat is ontstaan tijdens werkzaamheden in de werksfeer. De werkgever heeft de plicht om een veilige werkomgeving te creëren.

U dient …

Lees verder

Wat is het blokkeringsrecht?

Als u slachtoffer bent van lichamelijk letsel, is het belangrijk om een arts te bezoeken. In de letselschadezaak moet u kunnen aantonen welk letsel u heeft opgelopen. Een arts kan uw letsel vaststellen door het uitvoeren van een medische expertise.

Meestal wordt er gezamenlijk met de verzekeraar een expertiseonderzoek aangevraagd. De uitkomst van het onderzoek is dan voor beide partijen bindend. Het expertiseonderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijk medisch expert.

Als u het niet eens bent met …

Lees verder

Pizzakoerier rijdt tegen betonblok: gemeente deels aansprakelijk

Maaltijdbezorgers schieten op scooters of e-bikes door de stad. Dit levert soms gevaarlijke situaties op, zowel voor de koerier als voor diens omgeving. In dit artikel behandelen we de uitspraak van de rechter in een zaak van een pizzabezorger tegen de Gemeente Amsterdam.

Maaltijdbezorger botst met betonblok

Een pizzakoerier op een bromfiets in Amsterdam onderweg naar een adres om een bestelling af te leveren. De pizzakoerier moet bij een woning zijn waarbij de rechter weghelft van de …

Lees verder

Ongeval als uitzendkracht: uitzendbureau of opdrachtgever aansprakelijk?

Het kan voorkomen dat u een slachtoffer bent van een bedrijfsongeval en daardoor letselschade oploopt. Ook als uitzendkracht is uw werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval en geldt de zogeheten werkgeversaansprakelijkheid.

Welke partij moet u na een bedrijfsongeval aansprakelijk stellen: het uitzendbureau of het bedrijf waar u te werk bent gesteld? U leest er meer over in dit blog.

Zorgplicht werkgever

Op een werkgever rust een wettelijke zorgplicht. In artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek staat:

“de werkgever is verplicht …

Lees verder