Letselschade berekenen: hoe werkt het?

Bent u slachtoffer van bijvoorbeeld een verkeers– of bedrijfsongeval en hebt u hierbij letsel opgelopen? Dan hebt u recht u op een schadevergoeding. Maar hoe wordt de letselschade berekend?

Berekening letselschade

Geen enkele letselschadezaak is hetzelfde. Het berekenen van letselschade kan daarom een complexe taak zijn. Bij het bepalen van de schade wordt namelijk gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van het slachtoffer.

Een enkelbreuk heeft bijvoorbeeld een andere impact op een slachtoffer met een kantoorbaan dan op bijvoorbeeld een tuinier of een …

Lees verder

Studievertraging na letselschade: hoe hoog is de vergoeding?

Het komt regelmatig voor dat een slachtoffer van letselschade studievertraging oploopt. Welke gevolgen heeft dit voor het slachtoffer?

Studievertraging door letselschade

In de letselschade vergelijken we de situatie zonder ongeval met de situatie met ongeval. Zo is te achterhalen wat de schade van het slachtoffer is.

Stel dat we uitgaan van het volgende. Een 20-jarige jongen krijgt in zijn tweede studiejaar een ongeval en kan daardoor ruim een jaar niet studeren. De jongen volgt een universitaire studie.

Situatie zonder …

Lees verder

Letselschade bij voorbijganger: is de verhuizer aansprakelijk?

Een man loopt samen met zijn echtgenote over het voetpad in de binnenstad van Amsterdam. Op enig moment passeren zij een huis waar men bezig is met een verhuizing. Een van de verhuizers laat vanaf het dakterras een aantal isolatieplaten naar beneden vallen. De andere verhuizer die beneden op het voetpad stond, diende deze platen op te vangen. De platen waren circa 1 x 1,5 meter hoog.

Het ongeval

De verhuizer die op het voetpad stond en …

Lees verder
letselschade

Het Waarborgfonds Motorverkeer

Het kan voorkomen dat u bij een ongeval betrokken raakt en daarbij letsel oploopt, maar met de schade niet terecht kan bij een verzekeraar.

Het schadeveroorzakende voertuig kan onbekend zijn, of het voertuig is onverzekerd. Een situatie die zich bijvoorbeeld voor kan doen is dat de bestuurder is doorgereden na het ongeval, of dat de schade veroorzaakt is met een gestolen voertuig.

In dergelijke gevallen kan een beroep worden gedaan op het Waarborgfonds Motorverkeer. Deze stichting is …

Lees verder
Letselschade als vrijwilliger

Letselschade als vrijwilliger: wie is aansprakelijk?

Ze vervullen belangrijke rollen op sportscholen, verenigingen en maatschappelijke organisaties: vrijwilligers. Vaak zijn ze zelfs onmisbaar. Goed voor vrijwilligers zorgen is daarom heel belangrijk: ook wanneer het niet goed gaat. Zo is er bijvoorbeeld sprake van een zorgplicht, en is het belangrijk om als werkgever van vrijwilligers een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Maar in hoeverre is een organisatie verantwoordelijk voor haar vrijwilligers en hoe ver gaat de zorgplicht? We vertellen u er meer over in dit …

Lees verder
Schadeaangifteformulier

Juridische staat schadeaangifteformulier

U heeft een verkeersongeval gehad. Dat is erg vervelend, met name als er schade is ontstaan. Na een aanrijding vult u samen met de tegenpartij een schadeaangifteformulier in. Maar wat is nou eigenlijk de juridische staat van zo’n formulier? We vertellen u er graag meer over.

Hoe vul ik een schadeaangifteformulier in?

Bij het verzekeren van uw auto krijgt u een Europees schadeaangifteformulier van uw verzekeringsmaatschappij. Het is belangrijk om dit na het ongeval zo snel mogelijk …

Lees verder

Gezondheidsklachten door slaapapneu apparaten: recht op vergoeding?

Wist u dat er in Nederland zo’n 600.000 mensen zijn die last hebben van ademproblemen tijdens de slaap? Voor ademstops tijdens de slaap bestaat een medische term: slaapapneu. U heeft dan adempauzes van minstens 10 seconden, waardoor u uiteindelijk slecht slaapt. Als gevolg hiervan kunt u overdag erg vermoeid zijn. Dit kan tot problemen leiden.

Om mensen met slaapapneu te helpen is een slaap apneu apparaat ontwikkeld. Dit apparaat zorgt voor nachtelijke beademing door middel van …

Lees verder
goed hulpverlenerschap

Letselschade tijdens vakantie: hoe moet ik schade claimen?

Een ongeluk kan elke dag en overal gebeuren. Het is dus niet zo gek dat jaarlijks duizenden Nederlanders te maken krijgen met letselschade tijdens hun vakantie. Hoe kunt u schade claimen als u tijdens een vakantie in het buitenland letselschade oploopt door toedoen van een andere partij?

Buitenlands recht

Als u letselschade oploopt door toedoen van een ander, dan wilt u natuurlijk dat de schade zo snel en volledig mogelijk wordt vergoed. Voor een schadeafhandeling in Nederland …

Lees verder
rechtsbijstand-bij-letselschade

Schadevergoeding tijdens de bijstand: dit moet u weten

U bent slachtoffer geworden van ongeluk: bijvoorbeeld een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een medische fout. Als u hierdoor letsel heeft opgelopen, kunt u de veroorzaker aansprakelijk stellen. In de meeste gevallen is de schadeveroorzaker verzekerd en beoordeelt de verzekeraar de aansprakelijkheid. Als de wederpartij de aansprakelijkheid erkend, dan moet zij een schadevergoeding betalen. Dit is een vergoeding voor gemaakte en toekomstige onkosten, als gevolg van het ongeluk.

Als er blijvend letsel is, dan kan de schadevergoeding …

Lees verder
huid verbrand na laserbehandeling

Huid verbrand na laserbehandeling: recht op vergoeding?

Er zijn verschillende redenen waarom u kunt kiezen voor een laserbehandeling. Denk aan het verwijderen van haar op uw huid, het verwijderen van tatoeages of het egaliseren van de huid. Dit kunt u laten doen in een gespecialiseerde laserkliniek of bij een schoonheids- of tatoeagesalon.

Na een laserbehandeling verwacht u een positief effect voor uw huid. Helaas kunt u na een laserbehandeling ook blijvende schade overhouden aan uw huid. Zo kan het zijn dat uw huid …

Lees verder