Aangereden als voetganger: wat nu?

Als voetganger bent u extra kwetsbaar in het verkeer. Een aanrijding kan grote gevolgen hebben – lichamelijk, psychisch én financieel. Maar wie is verantwoordelijk voor de schade? En hoe zorgt u ervoor dat u een passende schadevergoeding ontvangt? In dit artikel nemen wij u stap voor stap mee door uw rechten en de te nemen acties na een ongeval.

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding met een voetganger?

Als voetganger geniet u extra bescherming in het …

Lees verder

Schadevergoeding na een fietsongeluk: uw rechten en mogelijkheden

Fietsen is in Nederland de normaalste zaak van de wereld, maar helaas gebeuren er dagelijks fietsongelukken. Of u nu bent aangereden door een auto, een andere fietser, of bent gevallen door een slecht wegdek – de gevolgen kunnen groot zijn. Wie is er aansprakelijk en hoe kunt u een schadevergoeding claimen? In deze blog leggen wij het aan u uit.

Verschillende scenario’s bij een fietsongeluk

Er zijn verschillende manieren waarop een fietsongeluk kan plaatsvinden:

Fietser aangereden door …

Lees verder

Bent u betrokken geweest bij een treinongeluk met letselschade?

Een treinongeval kan ingrijpende gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal. Naast de schrik en eventuele verwondingen, kan het ook financieel een zware last vormen. Of u nu passagier was of als weggebruiker bij het ongeluk betrokken raakte, het is belangrijk om te weten hoe u een schadevergoeding kunt claimen voor uw letselschade.

In dit artikel leest u meer over de aansprakelijkheid, mogelijkheden tot schadevergoeding en de stappen die u kunt zetten om uw recht te halen.

Lees verder

Ongeluk met een bus? Dit zijn uw rechten en mogelijkheden

Of u nu passagier, voetganger, fietser of automobilist bent, het is belangrijk om te weten hoe u letselschade kunt verhalen. In dit artikel leest u meer over de mogelijke oorzaken van busongelukken, de aansprakelijkheid en het indienen van een schadeclaim.

Oorzaken van een busongeluk

Een busongeluk kan verschillende oorzaken hebben. Vaak spelen de volgende factoren een rol:

Fouten van de chauffeur: Bijvoorbeeld door afleiding, vermoeidheid of te hard rijden.

Gebrekkig onderhoud: Technische mankementen zoals remproblemen of slecht werkende …

Lees verder
goed hulpverlenerschap

Wat is smartengeld en hoe wordt het berekend?

Bij een ongeluk of ander incident waarbij letselschade ontstaat, komt vaak meer kijken dan alleen de fysieke schade. Ook psychisch leed en het verlies van levensvreugde spelen een grote rol. Voor deze immateriële schade kun je recht hebben op smartengeld. Maar hoe wordt dit bedrag berekend?

De wettelijke basis voor smartengeld

De wettelijke grondslag voor smartengeld is te vinden in artikel 6:106 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Dit artikel bepaalt dat je recht hebt op een …

Lees verder

Wat is een inzittendenverzekering en waarom heb je deze nodig?

Een inzittendenverzekering (ook wel schadeverzekering inzittenden of SVI verzekering genoemd) biedt dekking voor de financiële schade van passagiers en de bestuurder bij een auto-ongeluk. Deze verzekering vergoedt medische kosten, inkomensverlies, en schade aan persoonlijke eigendommen, ongeacht wie schuldig is aan het ongeval. Maar waarom zou je een inzittendenverzekering afsluiten en is deze echt nodig? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over de inzittendenverzekering.

Waarom een inzittendenverzekering?

Veel mensen vragen zich af: Waarom een inzittendenverzekering? Hoewel …

Lees verder

Brandwonden en letselschade: hoe krijg je een passende vergoeding?

Brandwonden behoren tot de meest pijnlijke en ingrijpende vormen van letsel. Ze kunnen variëren van lichte verbranding tot ernstige schade met blijvende littekens. Wanneer een ander verantwoordelijk is voor het ontstaan van je brandwonden, heb je mogelijk recht op schadevergoeding. In dit artikel bespreken we de impact van brandwonden, je rechten als slachtoffer en de juridische stappen die je kunt ondernemen.

De gevolgen van brandwonden

Brandwonden hebben niet alleen lichamelijke gevolgen, zoals pijn, infecties en littekens, …

Lees verder

Immateriële schade: wat u moet weten

Wanneer u te maken krijgt met schade door een ongeval, zijn er verschillende soorten schade die u kunt oplopen. Materiële schade omvat tastbare verliezen zoals beschadigde eigendommen of medische kosten. Immateriële schade omvat emotionele en mentale schade, zoals pijn, verdriet of verminderde levensvreugde. Voor beide soorten schade kunt u recht hebben op een vergoeding. Deze blog richt zich op immateriële schade en wat u hierover moet weten.

Wat is immateriële schade?

Immateriële schade is de emotionele …

Lees verder

Letselschade door een hondenbeet: Wat nu?

Een hondenbeet kan letselschade veroorzaken die zowel fysieke als emotionele gevolgen heeft. Dit roept vaak vragen op over aansprakelijkheid en schadevergoeding. In deze blog bespreken we situaties waarin een mens gebeten wordt door een hond. Wat zijn uw rechten, en hoe stelt u de eigenaar van de hond aansprakelijk? We leggen het u uit.

Hondenbeet bij mensen: Aansprakelijkheid en schadevergoeding

Wanneer u gebeten wordt door een hond, kan de schade groot zijn, zowel fysiek als emotioneel. Volgens …

Lees verder

Wat is de BEM-clausule en waarom is deze belangrijk bij letselschade?

De BEM-clausule (Beheerd en Eigen rekening Minderjarigen) is een juridische bepaling die ervoor zorgt dat schadevergoedingen voor minderjarigen worden beheerd op een speciale rekening onder toezicht van een kantonrechter. Deze clausule is bedoeld om ervoor te zorgen dat schadevergoedingen voor kinderen worden beschermd en veilig worden beheerd. Dit speelt vooral een rol bij letselschade waarbij kinderen betrokken zijn.

Waarom een BEM-clausule voor minderjarigen?

Wanneer een minderjarige slachtoffer is van letselschade, bijvoorbeeld door een verkeersongeluk, kan er …

Lees verder