Ongeval in de bouw: hoe zit het met letselschadevergoeding?

Een ongeval in de bouw zit in een klein hoekje. Deze beroepen vallen onder een gevaarlijkere categorie, doordat werknemers werken met gevaarlijke stoffen, zware machines of op hoogte. Bijna 200 duizend werknemers rapporteerden in 2021 slachtoffer te zijn van een of meerdere bedrijfsongevallen, zo meldt het CBS.

Hoe zit het met letselschadevergoeding na een ongeluk in de bouw? Wie is aansprakelijk als de werknemer letselschade oploopt?

Wanneer is de werkgever aansprakelijk bij ongeval in de bouw?

Als u …

Lees verder

Letselschade op school: wie is aansprakelijk?

Op school lopen kinderen altijd het risico om letselschade op te lopen of ziek te worden. Maar wie is er aansprakelijk voor letselschade op school? Tijdens sport- en spelactiviteiten, bijvoorbeeld tijdens de gymles of op het schoolplein, kunnen er namelijk ongelukken gebeuren.

Wie er aansprakelijk is als uw kind letselschade oploopt op school? Dat leest u in deze blog.

School aansprakelijk stellen voor ongeval

Als uw kind letselschade oploopt op school, dan kunt u in bepaalde gevallen …

Lees verder
goed hulpverlenerschap

Hoe wordt de hoogte van smartengeld berekend?

Smartengeld is een financiële vergoeding voor het leed, de pijn en het verdriet waar slachtoffers van een ongeval mee te maken kunnen krijgen. Ofwel immateriële schade, wat de hoogte van het smartengeld berekenen ingewikkeld maakt.

Immateriële schade betreft de schade die niet in geld is uit te drukken, zoals dus leed, verdriet en gederfde levensvreugde. Dit is het tegenovergestelde van materiële schade: schade die wel in geld is uit te drukken, zoals medische kosten, huishoudelijke hulp …

Lees verder

Claim smartengeld in 3 stappen

Als u slachtoffer bent van een ongeval en emotionele schade hebt opgelopen, is het fijn als u smartengeld kunt claimen. U kunt namelijk met flinke kosten te maken krijgen, die mogelijk vergoed kunnen worden als een andere partij aansprakelijk is voor het ongeval. Gemaakt kosten kunt u dan meestal onderbouwen met facturen en bonnetjes.

We noemen het alleen smartengeld als u emotionele schade vergoed kunt krijgen. U claimt uw smartengeld in de 3 stappen in deze …

Lees verder

Hoe wordt de toekomstschade bij letsel berekend?

Schade die pas op een later moment ontstaat of zichtbaar is, wordt toekomstschade genoemd. Bij het oplopen van letselschade door een ongeval, mishandeling of medische fout, kunt u immers te maken krijgen met vele schadeposten. Dit kan zijn directe schade, maar dus ook toekomstschade.

Grofweg verdelen we schadeposten onder in:

Gemaakte kosten
Schade door gemiste inkomsten
Emotionele en psychische schade

Het berekenen van toekomstschade is echter complex, omdat u van tevoren niet weet welke klachten zich op een later moment …

Lees verder
lumpsum vergoeding

Lumpsum vergoeding: wat is het, en wat zijn de voor- en nadelen?

In letselschadezaken wordt soms gesproken over het uitkeren van een lumpsum bedrag, wat neerkomt op het betalen van een lumpsum vergoeding. Bij een lumpsum schadevergoeding wordt een groot bedrag in één keer uitbetaald, waarmee de letselschadezaak wordt afgerond.

Lumpsum betekenis

Wat is lumpsum? Lumpsum betekent ‘afgerond’. Het gaat dan niet per se om een rond bedrag in cijfers, maar om een bedrag dat zorgt voor het afronden van een letselschade zaak. Een lumpsum betaling is één …

Lees verder
Elektrische fiets

Ongeval met een elektrische fiets: aansprakelijkheid en schade claimen

Het aantal ongelukken met elektrische fietsen neemt ieder jaar toe. Dit komt immers door de alsmaar stijgende populariteit van deze e-bike. Niet alleen onder senioren, maar ook onder jongeren. Logisch, want met een elektrische fiets bespaart u tijd en kunt u langere afstanden afleggen dan met een gewone fiets.

De wet biedt extra bescherming aan fietsers als een motorrijtuig bij het ongeval betrokken is. Dit houdt in dat de bestuurder van het motorrijtuig voor ten minste …

Lees verder
Ambulance Utrecht

Aangereden in de file? Zo zit het met de afwikkeling van letselschade

Er gebeuren dagelijks ongelukken, met of zonder letselschade, in de file in Nederland. Aanrijdingen in de file zijn niet verrassend, want Nederland is nu eenmaal een fileland. Dagelijks staan mensen op drukke trajecten in de file om naar hun werk te gaan.

Hoe zit het met de afwikkeling van letselschade als u wordt aangereden in de file?

Wie is aansprakelijk in de file?

Een letselschadezaak begint met het aansprakelijk stellen van een veroorzakende tegenpartij. Bij een aanrijding …

Lees verder

Letselschade door ongeluk in zwembad: zo zit het met schadevergoeding

Er vinden regelmatig ongelukken met letselschade plaats in het zwembad. Denk aan ongevallen bij glijbanen en de kans op verdrinking. Een dagje naar het zwembad moet een leuk uitje zijn, maar brengt dus ook risico’s met zich mee, zoals letsel.

Wie is er dan aansprakelijk voor ongevallen in een zwembad?

Voorzorgsmaatregelen zwembad

Een zwembad dient zich aan strenge wettelijke voorzorgsmaatregelen en voorschriften te houden. Zo moet er te allen tijde een badmeester aanwezig zijn die toezicht houdt …

Lees verder

Wie is aansprakelijk bij letselschade op een boot?

Op het water bestaat het risico van een ongeluk op een boot met letselschade tot gevolg. Zeker op mooie dagen, want vooral dan kan het heerlijk zijn om het water op te zoeken én is het ook drukker.

In sommige gevallen is de kans op letsel zelfs groter dan bij een activiteit op het land: een boot die meedeint op de golven kan de opvarenden uit balans brengen. Ook kunt u struikelen over een losse lijn …

Lees verder