letselschade-onderwijs

Letselschade in het onderwijs: wie is aansprakelijk?

Heeft u letselschade opgelopen in een onderwijsinstelling, of is uw kind slachtoffer geworden van een ongeluk met letsel op school? Dan wilt u weten wie er aansprakelijk is voor de gevolgen, oftewel de letselschade.

Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Het is per situatie verschillend wie er voor het letsel aansprakelijk is. We hebben een aantal situaties voor u op een rij gezet.

Wijkt uw situatie af van onderstaande informatie of wilt u graag …

Lees verder
winkelcentrum-letselschade

Winkelcentrum aansprakelijk stellen voor letselschade na val: kan dat?

In de vele winkelcentra komen dagelijks honderden tot duizenden mensen. Het is dus goed mogelijk dat hier een ongeluk met letsel plaatsvindt. Een bezoeker kan de laatste traptrede missen en struikelen, uitglijden over een losse mat of op een andere manier letselschade oplopen.

In de meeste gevallen heeft een ongeluk in een winkelcentrum gelukkig beperkte gevolgen. Het slachtoffer schrikt en loopt wellicht een blauwe plek of pijnlijke knie op, maar geen ernstig letsel.

Helaas is dit niet …

Lees verder

Schadevergoeding voor een blauwe plek: kan dat?

Een ongeluk komt altijd onverwacht. U glijdt uit over een natte vloer in de supermarkt, u bezweert zich aan een losse stoeptegel of u raakt binnenshuis gewond door een val van de trap.

Bij een ongeluk kunt u letsel oplopen. Dit kan in alle vormen: van zwaar letsel met blijvende klachten, tot een lichte kneuzing die snel weer herstelt. Ook de bekende ‘blauwe plek’ is een mogelijk gevolg van een ongeval.

Wanneer er een andere partij aansprakelijk …

Lees verder
kansschade

Kansschade: schadevergoeding voor het verliezen van een kans

Wat als.. zo beginnen veel zinnen die wellicht uw gedachten passeren. Wat als mij dit niet overkomen was, wat als ik op een ander moment, op een andere plaats was, wat als ik andere keuzes had gemaakt?

In zo’n situatie vraagt u zich af wat de kans is geweest dat het anders is gelopen. Wanneer u door toedoen van een tegenpartij kansen mist, kan dit vallen onder ‘kansschade’.

Kansschade dankzij letsel bij een ongeval

Wanneer u slachtoffer bent …

Lees verder

Struikelen en iemand meenemen in je val is niet onrechtmatig

Het Gerechtshof in Den Bosch heeft  uitspraak gedaan in een zaak waarin het ging om de vraag of het iemand meenemen in je val na struikelen als onrechtmatige daad kan worden geclassificeerd.

Feiten en omstandigheden

Een aantal vrienden was op een zomeravond bij het slachtoffer in de tuin om gezellig wat te drinken. Bij de tuin was een aangrenzend binnenzwembad en een terras dat gelegen was boven het zwembad. Het terras was via een trap in de …

Lees verder

Groepsaansprakelijkheid bij onrechtmatige daad: uitspraak Hoge Raad

Uit een uitspraak van de Hoge Raad is gebleken dat, indien er schade wordt veroorzaakt door leden van een groep, het voor het slachtoffer mogelijk om de gehele schade te verhalen bij één lid van die groep.

De groepsaansprakelijkheid, ook wel hoofdelijke aansprakelijkheid, volgt uit artikel 6:166 lid 1 BW.

Samenwerking binnen de groep

In deze uitspraak gaat het om leden die deel hebben uitgemaakt van een organisatie of groep. De groep had als doel het gezamenlijk plegen …

Lees verder

Schadevergoeding voor doodbijten andere hond

Op een koude decemberdag laat een man zijn hond uit. Het is een Amerikaanse stafford, genaamd Ross. Op datzelfde tijdstip laat een vrouw in zijn woonplaats óók twee honden uit. Eén daarvan was de teckel van haar kind, genaamd Gijs. Gijs en Ross hebben tijdens het uitlaten fysiek contact met elkaar gehad waarna Gijs naar de dierenarts wordt gebracht. Daar bleek dat Gijs helaas al was overleden.

In de administratie vermeldt de dierenarts:

“16.39 gebeld naar spoeddienst …

Lees verder

Letselschade na zwart werk: hoe zit het met gemiste inkomsten?

Er zijn vele manieren waardoor iemand letsel kan oplopen. Bijvoorbeeld door een verkeersongeval, een medische fout of een bedrijfsongeval. Indien het ongeval of het letsel door een wederpartij is veroorzaakt kan deze aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Alle schade, inclusief eventuele misgelopen inkomsten dienen dan vergoed te worden door de verzekeraar van de wederpartij. Maar wat als het slachtoffer regelmatig zwart werkt?

Kan een slachtoffer van letsel tijdens zwart werk zijn werkgever aansprakelijk stellen?
Kan een slachtoffer …

Lees verder

Schadevergoeding na PTSS: hoe claim je die?

As u een schokkende gebeurtenis meemaakt in uw leven die u vervolgens moeilijk kunt verwerken, dan kan dit leiden tot een posttraumatische stress stoornis (PTSS).

PTSS is de verzamelnaam voor de psychische gevolgen van een trauma. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw verdere leven. Zo kan het zijn dat u door uw psychische klachten (tijdelijk) niet meer kunt werken.

Welke stappen dient u te zetten indien u te maken krijgt met schadeposten veroorzaakt door …

Lees verder
botsing-tussen-skater-en-voetganger

Botsing tussen skater en voetganger: wie is aansprakelijk?

 ‘‘Zorgen over skater in het verkeer’’. Dat was op 26 januari 1999 de kop van een artikel in de krant Trouw. Vlak hierna werd het voor skaters toegestaan om ook het fietspad te gebruiken, maar anno 2020 is de zorg niet veel anders: (inline) skaters, skeeleraars en skateboarders kunnen nog steeds zorgen voor onverwachte en onveilige verkeerssituaties.

Skaters en voetgangers: plek op de weg

Officieel horen skaters, skeeleraars, rolschaatsers en aanverwante sporters gebruik te maken van de …

Lees verder