U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Hoe wordt letselschade berekend?

Bent u slachtoffer van bijvoorbeeld een verkeers– of bedrijfsongeval en hebt u hierbij letsel opgelopen? Dan hebt u recht u op een schadevergoeding. Maar hoe wordt de letselschade berekend?

Berekening letselschade

Het berekenen van letselschade kan een complexe taak zijn. Bij het bepalen van de schade wordt namelijk gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van het slachtoffer. Zaken die meetellen in het berekenen van de schadevergoeding zijn bijvoorbeeld:

  • de ernst van het letsel,
  • de leeftijd van het slachtoffer,
  • de (verwachte) duur van het herstel
  • en de impact op de carrière en het privéleven van een slachtoffer.

Hoe wordt letselschade berekend?

Bij letselschade denken de meeste slachtoffers aan smartengeld, maar u heeft recht op méér dan alleen smartengeld. Bij een vergoeding voor letselschade heeft u recht op schadevergoeding voor materiële en immateriële schadeposten. Met smartengeld wordt enkel de vergoeding bedoeld voor immateriële schade: het leed en de gederfde levensvreugde waar het ongeval voor heeft gezorgd.

Bepalen van schadeposten bij letselschade

De totale vergoeding voor de letselschade bestaat uit verschillende schadeposten, waarvan smartengeld er één is.

  • Kunt u bijvoorbeeld niet meer werken of slechts gedeeltelijk en is uw inkomen hierdoor gedaald? Dan moet de verzekeraar ook het inkomensverlies vergoeden. Deze schadepost kan hoog oplopen als u blijvend beperkt bent en uw werk ook in de toekomst niet meer kunt uitvoeren.
  • Ook heeft u recht op een vergoeding van de gemaakte kosten, waaronder medische kosten en reiskosten.
  • Kunt u door uw klachten minder in het huishouden doen? Dan heeft u recht op een vergoeding voor huishoudelijke hulp, ook als een familielid of kennis u gratis helpt.

Dit zijn maar enkele voorbeelden. Er kunnen nog veel meer schadeposten zijn waar u als slachtoffer niet aan denkt.

Situatie voor en na het ongeval

De hoogte van uw schadevergoeding hangt af van de gevolgen die het ongeval voor u persoonlijk hebben en kan voor iedereen anders zijn. De verzekeraar moet een vergelijking maken tussen uw situatie vóór en na het ongeval. Er is dus geen ‘vaste letselschadevergoeding’ die u krijgt bij een bepaald soort letsel.

Voorbeeldberekening letselschade

Het bepalen van de schadeposten bij letselschade is een complexe berekening. Omdat elke zaak anders is, is het niet mogelijk een algemeen voorbeeld te geven. Zeker bij ernstig letsel bent u afhankelijk van (medische) specialisten om een voorspelling te geven van de (toekomstige) schade.

Letselschadeadvocaat

Het is raadzaam dat u een letselschadeadvocaat inschakelt, die precies weet op welke schadevergoeding u recht heeft.

Neem vrijblijvend contact op met een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij zorgen ervoor dat u een maximale schadevergoeding ontvangt.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op