U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Is de e-step legaal? En wie is aansprakelijk voor letsel?

Een elektrische step (e-step) is een handig vervoersmiddel: u gaat er razendsnel mee van A naar B en bij aankomst vouwt u hem simpelweg op. U mag er echter in de meeste gevallen (nog) niet de openbare weg mee op. Waarom is de e-step niet legaal? En wie is aansprakelijk voor letsel bij een ongeval met een e-step? We vertellen u alles wat u moet weten.

Is de e-step legaal?

Met de meeste e-steps is het niet legaal om de openbare weg op te gaan. Op het eigen erf en bijvoorbeeld op een camping mag u ermee rijden, maar zodra u het privéterrein afrijdt riskeert u een boete van 360 euro.

Het gebruik van de e-step op de openbare weg is niet legaal, omdat voor de meeste e-steps nog geen Europese regelgeving is opgesteld. Voor voertuigen als de fiets, brommer en auto geldt dit wel. Zonder regelgeving is het voor fabrikanten niet mogelijk om e-steps te maken die voldoen aan de eisen die worden gesteld aan een voertuig.

Nu is er in Nederland een regelgeving ‘bijzondere bromfietsen’ voor innovatieve voertuigen. De Segway valt hier bijvoorbeeld ook onder. Enkele merken zijn aan de hand van deze regelgeving goedgekeurd en kunnen dus gebruikt worden op de openbare weg. Naar verwachting wordt de regelgeving in 2022 herzien, dus kunnen e-steps binnenkort toch de openbare weg op. Wacht dus even tot die tijd met de aanschaf van zo’n leuke step.

Aansprakelijkheid bij letsel door een e-step

Omdat de e-step wordt gezien als een motorvoertuig, is de bestuurder vrijwel altijd voor ten minste 50% aansprakelijk bij een ongeval met een voetganger of fietser.

Als u voor uw (wettelijk goedgekeurde e-step) ook nog eens geen WA-verzekering heeft afgesloten, zijn de kosten niet te overzien. Zorg als e-stepbezitter daarom altijd voor de volgende zaken:

  • Schaf alleen een elektrische step aan die voldoet aan de overheidseisen
  • Sluit een WA-verzekering af (de e-step valt niet onder uw aansprakelijkheidsverzekering)
  • Zorg voor een voertuigidentificatienummer en verzekeringsplaatje
  • De e-step moet rode en witte reflectoren hebben
  • Is het donker? Dan moet u verlichting hebben, bijvoorbeeld op uw tas of jas
  • De minimumleeftijd voor de e-step is 16 jaar, dus jongere kinderen mogen er geen gebruik van maken

De e-step en rechtsbijstand

Wilt u een e-step aanschaffen of hebt u letsel opgelopen door een botsing met een e-step? Wij vertellen u graag meer over uw rechten en plichten.

Bij schade kunt u bovendien de claim aan ons overlaten. Zo hebt u er zelf geen omkijken naar en ontvangt u de schadevergoeding waar u recht op heeft. Neem gerust vrijblijvend contact op; wij helpen u graag verder.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op