U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade door arbeidsongeval van zzp’er, wie is aansprakelijk?

Op 23 maart 2012 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan met betrekking tot Zelfstandigen Zonder Personeel (zzp’er) en het vraagstuk van aansprakelijkheid bij een arbeidsongeval met letselschade.

Aansprakelijkheid eensmanszaak

In de betreffende zaak ging het om zzp’er met een eenmanszaak op het gebied van het maken en repareren van staalconstructies. De zzp’er is voor enige periode werkzaam bij zijn opdrachtgever, een houtverwerkingsbedrijf, waar hij letselschade heeft opgelopen.

De zzp’er is tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden door een breekplaat heen gezakt waardoor hij in een schroef terechtkwam. Zijn rechterbeen is door de schroef voor een deel geamputeerd. In dit geval bestond er nalatigheid van de opdrachtgever omdat is nagelaten zichtbare veiligheidsmaatregelen te treffen.

Wie is aansprakelijk bij letselschade van een zzp’er?

Is de opdrachtgever aansprakelijk voor het letsel van de zzp’er ontstaan tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden? De Hoge Raad oordeelde van wel.

De reparatiewerkzaamheden van de zzp’er konden volgens de Hoge Raad tot de bedrijfsuitoefening van de opdrachtgever worden gerekend. Hierdoor dient de opdrachtgever zijn zorgplicht die hij heeft voor zijn eigen werknemers, ook voor de betreffende zzp’er in acht te nemen. Deze uitspraak van de Hoge Raad leidt tot meer bescherming van de zzp’er.

Meer informatie over letselschade van zzp’ers?

Indien u vragen heeft over bescherming van zzp’ers neem dan gerust contact met op met Utrecht Letselschade Advies. Vul ons contactformulier in of bel 030-233 51 50.

Bron: LJN BV0616, Hoge Raad , 10/05217


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op