U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade door storm: wie is aansprakelijk?

Stormschade lijkt steeds vaker voor te komen in Nederland. En hoewel een zware storm niet met regelmaat voorkomt, kan zo’n storm toch voor flinke overlast en schade zorgen. Ieder jaar is het wel in het nieuws: gewonden of zelfs sterfgevallen door een afgewaaid dak of omgevallen boom.

Zo kan het voorkomen dat ook u letselschade oploopt door een storm. Bijvoorbeeld wanneer u geraakt wordt door omgevallen bomen of afgewaaide dakpannen. De vraag die dan opspeelt is: kan ik mijn letselschade op iemand verhalen en heb ik recht op een schadevergoeding?

De advocaten van Utrecht Letselschade Advies kijken graag met u mee. Wij helpen u met het claimen van letselschade bij de aansprakelijke partij, bijvoorbeeld na een storm. Neem direct contact met ons op voor een persoonlijke kennismaking.

Storm ongeval? Aansprakelijkheid is situatie-afhankelijk

Voorkomen is beter dan genezen. Als er een zware storm over het land raast, kunt u natuurlijk het beste binnenblijven. Toch heeft niet iedereen die keus. Zo kan het gebeuren dat u over straat moet en letselschade oploopt. Wie er aansprakelijk is voor die schade, is afhankelijk van de situatie.

Letselschade door vallende dakpan

U kunt bijvoorbeeld geraakt worden door een dakpan die van een dak afvalt. U kunt mogelijk de eigenaar van het huis aansprakelijk stellen. Voorwaarde is dan dat de eigenaar het ongeluk had kunnen voorkomen. Dit betekent dat u moet bewijzen dat het huis bijvoorbeeld achterstallig onderhoud had.

Bij een zware storm is er echter al snel sprake van onmacht. De meeste daken zijn niet volledig bestand tegen zulke zware stormen. De huiseigenaar kan in dat geval niet aansprakelijk worden gehouden.

Schade door omgevallen boom

Als er sprake is van letselschade door het omvallen van een boom of afgewaaide takken, dan kan de eigenaar of de gemeente enkel aansprakelijk worden gehouden als de zorgplicht ten aanzien van het onderhoud is geschonden. De boom moet dus bijvoorbeeld aantoonbaar verrot zijn geweest.

Hoewel er dus mogelijkheden zijn om iemand aansprakelijk te stellen voor letselschade door een omgevallen boom of afgewaaide takken, blijkt er in de praktijk vaak sprake te zijn van onmacht als dit gebeurt tijdens een storm.

Discussie over aansprakelijkheid soms erg complex

Behalve letselschade door dakpannen of omgevallen bomen, zijn er natuurlijk meer situaties te bedenken waarbij een storm nare ongelukken veroorzaakt.

Zo liepen in 2015 4 mensen letselschade op, omdat tijdens een bouwproject op de Uithof in Utrecht een torenkraan omviel als gevolg van een zware storm. Het vaststellen van de aansprakelijkheid bleek hier een complexe kwestie, omdat er moest worden bewezen dat de torenkraan niet voldeed aan de eigenschappen die men mocht verwachten.

Letselschade door storm

Heeft u letselschade opgelopen tijdens een storm? En twijfelt u of er iemand aansprakelijk is? Laat u dan informeren door een gespecialiseerde letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij helpen slachtoffers door heel Nederland om hun leven weer op de rit te krijgen.

Wij hebben ervaring in complexe zaken en helpen u graag. Bovendien is het inschakelen van een letselschadeadvocaat voor het slachtoffer gratis. Wanneer de tegenpartij aansprakelijk is, zijn zij ook wettelijk verplicht de advocaatkosten te betalen. Heeft u vragen? Bel ons gerust via 030 340 0014


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op