U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade door vuurwerk, wie is aansprakelijk?

De jaarwisseling is een mooi moment, maar kan ook leiden tot letselschade door vuurwerk. Normaliter kijkt u terug op het afgelopen jaar en plannen en voornemens te maken voor het nieuwe jaar. De jaarwisseling wordt dan ook uitbundig gevierd met vuurwerk, champagne en oliebollen.

Hoewel de jaarwisseling voor de meeste mensen vredig en veilig verloopt, zijn er dus ook elk jaar vuurwerkslachtoffers. Verwondingen variëren van een kleine brandwond tot ernstig letsel, zoals blindheid of verlies van een volledige hand. In de nieuwjaarsnacht van 2019 kwamen zelfs twee mensen door vuurwerk om het leven en ging het in Scheveningen volledig mis met het traditionele vreugdevuur.

Wie is aansprakelijk als een slachtoffer letselschade oploopt door vuurwerk?

Aansprakelijkheid bij letsel vuurwerk

Als u verwondingen oploopt door vuurwerk tijdens de jaarwisseling, dan kunt u mogelijk degene die het vuurwerk heeft afgestoken aansprakelijk stellen. Hiervoor geldt als voorwaarde dat de afsteker onrechtmatig heeft gehandeld. Dit houdt het volgende in:

  • De afsteker heeft bewust vuurwerk naar u toegegooid of een vuurpijl op u gericht.
  • De afsteker heeft gevaarlijk illegaal vuurwerk afgestoken.
  • De afsteker heeft vuurwerk afgestoken buiten de toegestane periode om vuurwerk af te steken.

Degene die het vuurwerk heeft afgestoken is dus niet zonder meer aansprakelijk. U kiest er namelijk tijdens de jaarwisseling zelf voor of u wel of niet naar buiten gaat en naar het vuurwerk kijkt. U dient zich dus bewust te zijn van de mogelijke risico’s.

Vuurwerk kan gebrekkig product zijn

U kunt ook te maken krijgen met een gebrekkig product. In dat geval kunt u mogelijk de fabrikant of leverancier aansprakelijk stellen. U moet dan wel kunnen aantonen dat u letsel heeft opgelopen door vuurwerk dat ondeugdelijk was en dat is niet gemakkelijk. U heeft hiervoor bewijsmateriaal en getuigen nodig.

Het advies is daarom om het vuurwerk goed te bewaren. Op het moment dat u letsel oploopt, is dit waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt.

Letsel door eigen schuld

U kunt ook letselschade oplopen doordat u zelf onvoorzichtig was of pech heeft gehad bij het afsteken. Het is dan niet mogelijk om iemand anders aansprakelijk te stellen. Als u een ongevallenverzekering heeft, dan heeft u mogelijk wel recht op een financiële vergoeding. Uw verzekeringsmaatschappij kan u hier meer over vertellen. 

Schadeposten door vuurwerk

Als u letsel oploopt door vuurwerk, kunt u te maken krijgen met vele schadeposten waar hoge kosten aan verbonden zijn, zoals:

  • Verlies aan inkomsten, omdat u niet meer in staat bent om (volledig) te werken.
  • Medische kosten voor ziekenhuisopname, operaties en medicijnen.
  • Huishoudelijke hulp, omdat u niet meer in staat bent om zelf bepaalde werkzaamheden in huis te doen.

Als er een aansprakelijke partij is die de aansprakelijkheid heeft erkend, dan kunt u deze kosten verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij.

Letselschade advocaat Utrecht

Als vuurwerkslachtoffer komt er veel op u af. Een advocaat van Utrecht Letselschade Advies helpt u graag bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het inventariseren en verhalen van de letselschade. Behoefte aan meer informatie of vrijblijvend advies van een letselschadeadvocaat? Neem gerust contact op!


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op