U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade tijdens evenement of stuntshow

Bij bijzondere evenementen zoals stuntshows voor vliegtuigen, motoren en trucks is vaak veel publiek aanwezig. Dit soort shows zijn niet zonder gevaar. Er is vaak een verhoogd risico voor zowel de organisatie, als deelnemer en bezoeker van het evenement. Ongelukken komen regelmatig voor.

Beveiliging evenement

Op een evenementenorganisatie rust een zorgplicht om tijdens een stuntshow het publiek en de deelnemers te beschermen om ongevallen te voorkomen. De beveiliging van een evenement kan op verschillende wijze plaatsvinden.

De organisatie moet het publiek voorlichten over de risico’s en gevaren die zijn verbonden aan een show. Ook moeten er veiligheidsmaatregelen worden getroffen, zoals het plaatsen van dranghekken, banden en het creëren van voldoende ruimte tussen plek waar de show plaatsvindt en het publiek.

Voor verschillende evenementen zijn internationale regels vastgesteld. Zo is bijvoorbeeld bij een monstertruck-evenement door de Monster Truck Racing Association (MTRA) bepaalt dat het publiek niet binnen een straal van 45 meter mag staan. Daarnaast is het belangrijk dat zich in de rijrichting van het voertuig geen publiek mag bevinden.

Ongevallen tijdens een evenement

Een voorbeeld van een demonstratie waarbij het is mis gegaan is de stuntshow van 28 september 2014 in Haaksbergen. Tijdens deze demonstratie is er een monstertruck het publiek ingereden.

Al vaker zijn er ongevallen gebeurd waarbij een motorvoertuig het publiek in is gereden. Bij iedere situatie zal gekeken moeten worden naar de toedracht van het ongeval en de omstandigheden waardoor het ongeval heeft kunnen plaatsvinden.

Vervolgens dient te worden bepaald of er iemand aansprakelijk kan worden gehouden voor een ongeval. Dit kan bijvoorbeeld de gemeente, de organisatie, of de bestuurder zijn.

Meer informatie

Utrecht Letselschade Advies heeft ervaring met de afwikkeling van schades ontstaan bij het bezoeken van een evenement. Indien u informatie wenst over de afwikkeling van deze of vergelijkbare kwesties, neem dan gerust contact met ons op. Bel 030-233 51 50 of vul ons contactformulier in.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op