U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade in het onderwijs: wie is aansprakelijk?

Heeft u letselschade opgelopen in een onderwijsinstelling, of is uw kind slachtoffer geworden van een ongeluk met letsel op school? Dan wilt u weten wie er aansprakelijk is voor de letselschade, oftewel de gevolgen.

Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Het is per situatie verschillend wie er voor het letsel aansprakelijk is. We hebben drie situaties voor u op een rij gezet.

Wijkt uw situatie af van de informatie in deze blog of wilt u graag direct een vrijblijvend en persoonlijk advies? Neem dan contact op met Utrecht Letselschade Advies.

1. Letsel veroorzaakt door leerlingen onderling

Het komt in het onderwijs vaak voor dat letsel bij een student of leerling wordt veroorzaakt door een klasgenoot, zeker bij jongere leerlingen. Stoeien in de pauze of een duwpartij in de gang kan helaas tot letselschade leiden.

Er zijn vaak veel omstanders of passanten aanwezig, maar toch is het niet altijd duidelijk wat de oorzaak is. ‘Waar twee vechten hebben twee schuld’ is een motto dat dan vaker terugkomt. Ook bij een klein ongeluk kan dit van toepassing zijn.

Ouders aansprakelijk

Voor kinderen tot 14 jaar geldt dat de ouders aansprakelijk zijn voor het gedrag van het kind in het onderwijs, en dus ook de veroorzaakte letselschade. Wanneer een kind een ander kind met opzet of door roekeloosheid letsel heeft toegebracht, is het mogelijk om (de verzekeraar van) dit kind aansprakelijk te stellen.

Het is van de situatie afhankelijk of de school hier ook een rol in speelt. De school heeft immers een zorgplicht voor haar leerlingen, maar kan tegelijk niet verantwoordelijk gehouden worden voor het individuele gedrag van studenten.

Is er sprake van letsel veroorzaakt door een (mede)-leerling en heeft u vragen over aansprakelijkheid? Neem dan direct en vrijblijvend contact met ons op.

2. Letsel veroorzaakt door een leraar

Wanneer een leraar letsel toebrengt aan een leerling of student, is de school hiervoor aansprakelijk te stellen. Wanneer het ongeval tijdens schooltijd of op een locatie van de school plaatsvindt, is de school als werkgever verantwoordelijk voor de letselschade die de leraar veroorzaakt.

In eerste instantie is de school dus verantwoordelijk voor het gedrag van de leraar en de schade die dit veroorzaakt. Ook hier zijn uitzonderingen mogelijk. U kunt het beste contact opnemen voor het verkrijgen van een persoonlijk advies.

3. Letsel veroorzaakt door een gebrek in de voorzieningen

Wanneer letselschade door gebrek in voorzieningen is veroorzaakt, is dit in veel gevallen ook aan de school toe te rekenen. De school moet namelijk zorgen voor het onderhoud van de aanwezige materialen en voorzieningen. Ook moet de school haar best doen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Wanneer een leerling letsel oploopt door een afbrekende trapleuning, kapotte stoel of ander gebrek aan het gebouw, kan de school hiervoor verantwoordelijk gehouden worden.

Of de school ook echt aansprakelijk is voor de schade hangt af van de situatie: wanneer de school kan bewijzen dat er bijvoorbeeld voldoende onderhoud en controle is uitgevoerd en de leerling zich roekeloos heeft gedragen, is de school niet direct aansprakelijk.

Advies en bijstand van een letselschadeadvocaat

Heeft u of een van uw naasten letsel opgelopen tijdens het onderwijs? Neem dan contact op met een advocaat van Utrecht Letselschade Advies.

Het inschakelen van een letselschadeadvocaat heeft verschillende voordelen. Allereerst kunt u professioneel advies krijgen over de haalbaarheid van uw letselschadezaak, en hulp bij het verzamelen van bewijs. Bovendien kan een letselschade advocaat u ontlasten in het proces. De advocaatkosten kunnen worden verhaald op de aansprakelijke tegenpartij.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op