U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade op school: wie is aansprakelijk?

Op school lopen kinderen altijd het risico om letselschade op te lopen of ziek te worden. Maar wie is er aansprakelijk voor letselschade op school? Tijdens sport- en spelactiviteiten, bijvoorbeeld tijdens de gymles of op het schoolplein, kunnen er namelijk ongelukken gebeuren.

Wie er aansprakelijk is als uw kind letselschade oploopt op school? Dat leest u in deze blog.

School aansprakelijk stellen voor ongeval

Als uw kind letselschade oploopt op school, dan kunt u in bepaalde gevallen de school of (gym)leraar aansprakelijk stellen, maar lang niet altijd.

Om de school met succes aansprakelijk te kunnen stellen, moet er sprake zijn van nalatigheid van de school. De school heeft namelijk een strenge zorgplicht voor de leerlingen en deze zorgplicht is bovendien zwaarder bij de gymles dan bijvoorbeeld tijdens de wiskundeles.

Zorgplicht school

Tijdens de gymles kunt u denken aan diverse veiligheidsmaatregelen om ongelukken en letselschade op school zoveel mogelijk te voorkomen.

Bijvoorbeeld:

  • Het gebruik van dikke matten om een val te breken;
  • Scholieren wijzen op het belang van goede sportschoenen en sportkleding;
  • Het geven van instructies door de gymleraar;
  • Het gebruik van toestellen die voldoen aan veiligheidscriteria.

Daarnaast dient de gymdocent rekening te houden met het onberekenbare en soms onvoorzichtige gedrag van kinderen en daarom extra goed toezicht te houden bij de lessen waar jongere kinderen in meedoen.

Ook tijdens andere lessen of in de pauze dient een school veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals:

  • Het houden van toezicht op het schoolplein;
  • Het plaatsen van hekken om de speelplaats;
  • Het houden van toezicht tijdens de lessen door docenten.

Scholen doen er over het algemeen alles aan om deze zorgplicht te waarborgen. Het is bovendien niet mogelijk om te allen tijde op alle kinderen afzonderlijk toezicht te houden. Bovendien kunnen kinderen handelingen uitvoeren die tegen de instructies van de leraar ingaan.

Om deze redenen kan het aansprakelijk stellen van een leraar of school erg lastig zijn. Per situatie zal beoordeeld moeten worden of er sprake is van verwijtbaarheid van de school of leraar.

Letselschade advocaat Utrecht

Heeft uw kind letselschade opgelopen op school en denkt u eraan om de school aansprakelijk te stellen? Dan is het verstandig om een gespecialiseerde letselschade advocaat in de arm te nemen. De letselschadeadvocaat kan uw situatie beoordelen en uw kansen inschatten.

De advocaten van Utrecht Letselschade Advies helpen u graag. Wij zijn creatief in het oplossen van problemen en hebben een voorliefde voor complexe zaken.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op