U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade opgelopen in het zwembad: zo zit het met schadevergoeding

Een dagje naar het zwembad is een leuk uitje, maar brengt ook risico’s met zich mee. In een zwembad kunnen namelijk nare ongevallen gebeuren. Zo vinden er regelmatig ongelukken plaats met glijbanen en is er in het zwembad altijd een kans op verdrinking.

Zo was dit jaar een 7-jarige jongen bijna verdronken in een zwembad in Goes en moest een glijbaan in Ede gesloten worden, omdat deze te gevaarlijk bleek.

Wie is aansprakelijk voor ongevallen in een zwembad?

Zwembad voorzorgsmaatregelen

Een zwembad dient zich aan strenge wettelijke voorzorgsmaatregelen en voorschriften te houden. Zo moet er te allen tijde een badmeester aanwezig zijn die toezicht houdt op het zwembad en dienen de glijbanen en andere watertoestellen te voldoen aan strenge eisen om de veiligheid van de toestellen te garanderen.

De glijbanen moeten daarnaast periodiek gekeurd worden door een keuringsbureau.

Wanneer zwembad aansprakelijk?

Ondanks dat het zwembad zich dient te houden aan strenge voorzorgsmaatregelen en wettelijke veiligheidseisen gaat het soms mis.

In het bovengenoemde voorbeeld waarbij een zwembad in Ede gesloten moest worden, bleek de glijbaan niet te voldoen aan de veiligheidseisen. In vijftien dagen gebeurden er 10 ongelukken. Ook in andere zwembaden in Nederland zijn glijbanen afgekeurd nadat er ongevallen in plaatsvonden.

Als er een ongeluk gebeurt dat veroorzaakt is door gebrekkig toezicht van de badmeester of door onvoldoende onderhoud aan het zwembad/ de glijbanen, dan kan het zwembad aansprakelijk worden gehouden.

Hoe zit het met eigen schuld?

In een zwembad komen veel jonge kinderen en dien je als bezoeker zelf ook bepaalde veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Zo brengt het rennen over een gladde vloer of op een gevaarlijke manier van een glijbaan afdalen risico’s met zich mee. Er kan dan sprake zijn van eigen schuld.

Daarnaast is het mogelijk dat u letsel oploopt door een andere bezoeker van het zwembad die tegen u aanbotst op de glijbaan of een val veroorzaakt. Mogelijk is deze bezoeker dan aansprakelijk en niet het zwembad.

Als er letselschade ontstaat door roekeloos gedrag van een zwembadbezoeker hangt het geheel van de situatie af of een zwembad aansprakelijk gehouden kan worden. Een zwembad dient natuurlijk zelf ook rekening te houden met het gedrag van kinderen en hier extra toezicht op te houden. Vandaar dat in sommige situaties waar sprake is van onvoorzichtig gedrag van een zwembadbezoeker het zwembad nog steeds aansprakelijk is voor de letselschade die hieruit ontstaat.

Gedeelde aansprakelijkheid

Ook is het mogelijk dat er sprake is van gedeelde aansprakelijkheid. Zo werd een zwembadbeheerder in 2011 voor 75% aansprakelijk bevonden, nadat een jongen onder invloed van alcohol op een niet toegestane wijze van de glijbaan afging en hierdoor een dwarslaesie opliep. Ondanks dat er sprake was van eigen schuld had de zwembadbeheerder volgens de rechtbank beter toezicht moeten houden.

Juridische hulp bij een ongeval in het zwembad

Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval in het zwembad? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij helpen u bij de gehele afwikkeling van de letselschadezaak. Neem contact op voor een kennismaking. Het eerste kennismakingsgesprek is bij Utrecht Letselschade Advies altijd gratis.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op