U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Ongeval in de bouw: hoe zit het met letselschadevergoeding?

Ongeveer een op de vier werknemers met een gevaarlijk beroep is wel eens slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval. Dit meldt het AD naar aanleiding van een onderzoek dat vakbond CNV liet verrichten door Panelwizard. De onveilige situaties zouden het gevolg zijn van een te hoge werkdruk.

Het gaat om werknemers die werken met gevaarlijke stoffen, zware machines of op hoogte. Hieronder vallen dus ook werknemers in de bouw.

Hoe zit het met letselschadevergoeding na een ongeval in de bouw? Wie is aansprakelijk als de werknemer letselschade oploopt?

Werkgever aansprakelijk bij ongeval in de bouw

Als u te maken krijgt met een ongeval in de bouw, dan kunt u in de meeste gevallen uw werkgever met succes aansprakelijk stellen. Ook als u bent ingehuurd als zzp’er is de opdrachtgever meestal aansprakelijk. Op de werkgever rust namelijk een zorgplicht die dient ter bescherming van de werknemer.

Een werkgever zal niet snel kunnen aantonen dat hij heeft voldaan aan de zorgplicht. Dit betekent dat de werkgever alleen onder haar aansprakelijkheid uit kan komen, als er sprake is van opzettelijk handelen of van bewuste roekeloosheid door de medewerker.

Werkgever aansprakelijk stellen

Als de werkgever aansprakelijk is, heeft u recht op een schadevergoeding. Hiervoor dient u de werkgever wel eerst aansprakelijk te stellen en de aansprakelijkheid te onderbouwen.

Na een ongeval in de bouw is het dus belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen.

U kunt hierbij denken aan:

  • Foto’s
  • Getuigen
  • Medisch rapport

Schadevergoeding ongeval in de bouw

Als u slachtoffer bent van een ongeval in de bouw kunt u te maken krijgen met vele schadeposten. Voorbeelden van schadeposten zijn:

  • Medische kosten
  • Verlies aan inkomen
  • Kosten voor huishoudelijke hulp
  • Smartengeld

Het in kaart brengen van alle schadeposten is complex en vereist kennis en ervaring. Daarom is het inschakelen van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat een verstandige keuze.

Zzp’er in de bouw

Als zzp’er in de bouw bent u extra kwetsbaar. Op het moment dat u letselschade oploopt, heeft dat grote gevolgen voor de continuïteit van uw bedrijf. Het werk blijft liggen, de kosten lopen door en uw klanten moeten wachten. Het is daarom verstandig om als zzp’er altijd een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten.

Lees ook: Zelfstandig ondernemer en letselschade.

Door het nieuwe pensioenakkoord zijn alle zzp’ers straks verplicht om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Juridische hulp bij een ongeval in de bouw

Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval in de bouw? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.

Wij helpen u bij de gehele afwikkeling van de letselschadezaak. Lees meer over onze dienstverlening op onze pagina: Letselschade door arbeidsongeval en beroepsziekte.

Neem contact op voor een kennismaking. Het eerste kennismakingsgesprek is bij Utrecht Letselschade Advies altijd gratis.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op