U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Een ongeval in de sportschool: wie is aansprakelijk?

Fitness is een populaire sport die door veel mensen thuis of in de sportschool wordt uitgeoefend.

Hoewel fitness een relatief veilige en gezonde sport is, is fitness niet geheel zonder risico’s.  Elk jaar lopen mensen letselschade op in de fitnesszaal tijdens het gebruik van apparaten of door een ongelukkige val in de zaal. Daarnaast kan fitness, net als andere sporten, blessures veroorzaken.

Wie is aansprakelijk voor de eventuele letselschade die u in de fitnesszaal oploopt? U leest er meer over in deze blog.

Aansprakelijkheid letsel tijdens sport en spel

Fitness valt onder sport en spel en brengt daarom altijd bepaalde risico’s met zich mee waar u zelf rekening mee dient te houden. Het is daarom niet gemakkelijk om een andere partij aansprakelijk te stellen indien u letselschade oploopt tijdens het sporten.

Er zijn situaties waarin u de sportschool waar u fitness uitoefent aansprakelijk kunt stellen. Bijvoorbeeld omdat de sportschool niet aan bepaalde veiligheidseisen voldoet waardoor u struikelt en letselschade oploopt, of omdat een apparaat niet naar behoren werkt waardoor u geblesseerd raakt.

Zorgplicht fitnesscentrum

Op de eigenaar van het fitnesscentrum rust een zogenaamde zorgplicht. Deze moet zorgen voor een veilige omgeving voor de bezoekers, wat inhoudt dat apparaten naar behoren moeten werken en dat de inrichting van de ruimte veilig is. Bij onveilige situaties (defecte apparaten of verhogingen) dient de eigenaar hier een oplossing voor te vinden of een duidelijke waarschuwing te geven aan bezoekers.

Eerder dit jaar is Fit for Free aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van een val van een bezoeker aan de sportschool. De vrouw struikelde over een plateauverhoging en liep letselschade op. Volgens de rechter was de plateauverhoging niet duidelijk zichtbaar omdat zowel de vloer van het looppad als van de verhoging donker van kleur waren. De rechtbank concludeerde dat er niet voldaan was aan de veiligheidseisen en bevond Fit for Free aansprakelijk voor de gevolgen van de val. 

Letselschade advocaat Utrecht

Heeft u letselschade opgelopen in een fitnesscentrum en wilt u weten of u iemand aansprakelijk kunt stellen? Utrecht Letselschade Advies zoekt het graag voor u uit.

Neem contact op voor een kennismaking. Het eerste kennismakingsgesprek is bij Utrecht Letselschade Advies altijd gratis.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op