U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Een ongeval in de sportschool: wie is aansprakelijk?

Steeds meer mensen zijn te vinden in de sportschool voor fitness. Er worden tegenwoordig verschillende soorten lessen aangeboden: personal training, groepslessen, buikspierkwartieren en nog veel meer. Veruit de meeste mensen kiezen er toch voor om zelf met apparaten aan de slag te gaan in de sportschool.

Hoewel fitness een relatief veilige en gezonde sport is, is fitness niet geheel zonder risico’s. Elk jaar lopen mensen letselschade op in de fitnesszaal tijdens het gebruik van apparaten of door een ongelukkige val in de zaal. Daarnaast kan fitness, net als andere sporten, blessures veroorzaken.

Wie is aansprakelijk voor de eventuele letselschade die u in de fitnesszaal oploopt? U leest er meer over in dit blog.

Verhoogde aansprakelijkheidsdrempel

Fitness valt onder sport en spel en brengt daarom altijd bepaalde risico’s met zich mee waar u zelf rekening mee dient te houden. Voor sport en spel geldt daarom een verhoogde aansprakelijkheidsdrempel. Dit houdt in dat er altijd een bepaalde mate van risico is op letsel tijdens een sport- en spelsituatie.  

Deelnemers mogen namelijk verwachten dat er situaties ontstaan waarbij slechte coördinatie, inschattingsfouten of tot op zekere hoogte gevaarlijke gedragingen voorkomen. Door het deelnemen aan de sport gaan deelnemers akkoord met dit risico. Er kan dan geen beroep gedaan worden op onrechtmatige daad.

Aansprakelijkheid letsel tijdens sport en spel

Door de verhoogde aansprakelijkheidsdrempel is het is daarom doorgaans niet gemakkelijk om een andere partij aansprakelijk te stellen indien u letselschade oploopt tijdens het sporten.

Toch zijn er situaties waarin een sportschool wel aansprakelijk gesteld kan worden voor letselschade die u daar oploopt. Bijvoorbeeld omdat de sportschool niet aan bepaalde veiligheidseisen voldoet waardoor u struikelt en letselschade oploopt, of omdat een apparaat niet naar behoren werkt waardoor u geblesseerd raakt.

Zorgplicht fitnesscentrum

Op de eigenaar van het fitnesscentrum rust een zogenaamde zorgplicht. Deze moet zorgen voor een veilige omgeving voor de bezoekers, wat inhoudt dat apparaten naar behoren moeten werken en dat de inrichting van de ruimte veilig is. Bij onveilige situaties (defecte apparaten of verhogingen) dient de eigenaar hier een oplossing voor te vinden of een duidelijke waarschuwing te geven aan bezoekers.

In 2019 werd Fit for Free aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van een val van een bezoeker aan de sportschool. De vrouw struikelde over een plateauverhoging en liep letselschade op. Volgens de rechter was de plateauverhoging niet duidelijk zichtbaar omdat zowel de vloer van het looppad als van de verhoging donker van kleur waren. De rechtbank concludeerde dat er niet voldaan was aan de veiligheidseisen en bevond Fit for Free aansprakelijk voor de gevolgen van de val.

Letselschade advocaat Utrecht

Heeft u letselschade opgelopen in een fitnesscentrum en wilt u weten of u iemand aansprakelijk kunt stellen? Utrecht Letselschade Advies zoekt het graag voor u uit.

Neem contact op voor een kennismaking. Het eerste kennismakingsgesprek is bij Utrecht Letselschade Advies altijd gratis.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op