U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Pre-existentie en predispositie bij letselschade

In de letselschadepraktijk zijn pre-existentie en predispositie cruciale juridische begrippen. Beide termen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de schadevergoeding na een ongeval. Dit artikel legt uit wat deze begrippen inhouden en hoe ze invloed hebben op de schadeberekening / letselschadezaak?

Wat is predispositie?

Predispositie verwijst naar de aangeboren of verworven aanleg van een persoon om bepaalde ziektes of klachten te ontwikkelen. Dit betekent dat een slachtoffer voor het ongeval al een bepaalde kwetsbaarheid had, waardoor klachten na een ongeval ernstiger kunnen zijn. Zo kan iemand met een genetische aanleg voor depressie na een verkeersongeval sneller en ernstiger depressieve klachten ontwikkelen​.

Schadeberekening bij predispositie

Bij het berekenen van de schadevergoeding wordt rekening gehouden met de predispositie van het slachtoffer. De aansprakelijke partij moet het slachtoffer nemen zoals hij is, inclusief zijn kwetsbaarheden. Dit betekent echter niet dat predispositie volledig buiten beschouwing blijft. Bij de schadeberekening wordt een vergelijking gemaakt tussen de huidige situatie van het slachtoffer en de hypothetische situatie zonder ongeval​​.

Wat is pre-existentie?

Pre-existentie betekent dat er voor het ongeval al medische klachten aanwezig waren die vergelijkbaar zijn met de klachten na het ongeval. Bijvoorbeeld, iemand met bestaande rugklachten die na een ongeval nog steeds last heeft van die klachten​.

Schadeberekening bij pre-existentie

De aansprakelijke partij is niet verplicht om schade te vergoeden die geheel het gevolg is van pre-existentie omdat deze klachten al bestonden voor het ongeval. Indien het ongeval de bestaande klachten verergert, wordt dit wel meegenomen in de schadevergoeding​.

Schadebeperkingsplicht

Als slachtoffer heeft u de plicht om de schade zoveel mogelijk te beperken. Dit betekent dat u maatregelen moet nemen om verdere schade te voorkomen, zoals het tijdig zoeken van medische hulp en het accepteren van passende arbeid als u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent geraakt​.

Deelgeschilprocedure

Een deelgeschilprocedure kan worden ingezet om bepaalde geschilpunten in een letselschadezaak sneller op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een aasprakelijkheidsdisucssie of de hoogte van de schadevergoeding. Deze procedure helpt  om het proces te versnellen en kan bijdragen aan een snellere buitengerechtelijke afwikkeling van het schadedossier​.

Wettelijke basis voor schadevergoeding

De omvang van de schadevergoeding is geregeld in artikel 6:98 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Dit artikel bepaalt dat alleen schade die in voldoende verband staat met de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust, voor vergoeding in aanmerking komt. Dit betekent dat er een causaal verband moet zijn tussen het ongeval en de geleden schade, zodat alleen de directe gevolgen van het ongeval vergoed worden​ ​. Door deze juridische en medische aspecten grondig te begrijpen, kunt u effectiever onderhandelen over een rechtvaardige schadevergoeding voor uw letselschade.

Door deze juridische en medische aspecten grondig te begrijpen, kunt u effectiever onderhandelen over een rechtvaardige schadevergoeding voor uw letselschade.

Neem contact op met een letselschadeadvocaat in Utrecht

Een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies kan u informeren over de juiste aanpak bij het verhalen van uw schade. Wij hebben ruime ervaring in de behandeling van letselschade na een verkeersongeval. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het verhalen van uw schade.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op