U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Zeven stappen bij het afhandelen van een ongeval met letsel

De afhandeling van een verkeersongeval met letsel verloopt in verschillende stappen. Bij het doorlopen van deze stappen is het verstandig bijstand te zoeken van een letselschade advocaat.

De stappen zijn als volgt:

  1. Maak foto’s en noteer de gegevens van getuigen
  2. Vul het schadeformulier in
  3. Bezoek uw huisarts
  4. Schakel uw letselschade advocaat in
  5. Werk samen aan het dossier
  6. Stel de tegenpartij aansprakelijk voor uw letsel
  7. Afhandelen van de letselschadezaak

Als u door uw letsel zelf niet in staat bent om deze stappen te doorlopen, kunt u dit uiteraard aan anderen overlaten. Ingeschakelde politie zorgt bijvoorbeeld ook voor het noteren van getuigen, en bij ernstig letsel of schade met een onduidelijke oorzaak wordt vaak de verkeersongevallendienst van de politie ingeschakeld.

We hebben de zeven stappen voor u uitgelicht.

1. Maak foto’s en noteer de gegevens van getuigen

Het is belangrijk om na een ongeval direct bewijsmaterialen veilig te stellen. U kunt twee dingen doen:

  • Start met het verzamelen van contactgegevens van de getuigen. Dit zijn bijvoorbeeld de omstanders, mensen die gestopt zijn om te helpen, omwonenden of passanten die het ongeluk hebben zien gebeuren. Wellicht zijn er omwonenden die camerabeelden hebben en deze kunnen opslaan, of heeft iemand een kenteken genoteerd. Elk stukje informatie dat nu veiliggesteld kan worden, kan later bijdragen aan het dossier. Van de getuigen noteert u minstens de naam en het telefoonnummer, zodat later van hen een getuigenverklaring kan worden gevraagd. Als u direct al een adres of e-mail van de getuigen verzamelt, kan dat helpen om zeker te zijn dat u deze persoon later kunt bereiken.
  • Maak zo veel mogelijk foto’s van de schade en de omstandigheden. Het ongeval, de schade, het wegdek, de aanleiding: leg dit vast op beeld. Als u veel foto’s heeft, kan er mogelijk beeld bij zitten dat in een later stadium uw zaak kan helpen. Een foto kan namelijk bewijs bevatten: een ontbrekend verkeersbord of remsporen op het wegdek kunnen bijdragen aan de bewijslast.

2. Vul het schadeformulier in

Ter plekke vult u het schadeformulier in met de tegenpartij. Dit doet u met het Europees schadeformulier. Dit is te verkrijgen bij uw verzekeraar. Ook is het mogelijk dit schadeformulier online te downloaden of in te vullen. Bij de meeste autoverzekeringen is er een applicatie voor uw mobiele telefoon beschikbaar, waar u het formulier op kunt invullen.

Op de achterkant van het schadeformulier staat heel precies beschreven wat u in moet vullen. U kunt deze instructie volgen om het formulier correct in te vullen.

3. Bezoek uw huisarts

Wanneer u letselklachten heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk langs een huisarts te gaan. Een arts kan u helpen in het verminderen van uw klachten, bijdragen aan het herstel en u eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Ook uit juridisch perspectief is het goed om u na een verkeersongeval bij een huisarts te melden. Uw klachten worden dan gedocumenteerd. Op deze manier kunt u voorkomen dat het verband tussen uw klachten en het ongeval later niet meer te bewijzen is.

4. Schakel uw letselschade advocaat in

Ook het inschakelen van een advocaat die u helpt bij het verhalen van de letselschade, kunt u beter zo snel mogelijk doen. Een advocaat helpt u met het rondkrijgen van de aansprakelijkheid en neemt verschillende zaken van u uit handen.

Zo kunnen wij u onder andere helpen met het:

  • Bewijzen verzamelen en inventariseren
  • Vaststellen en onderbouwen van aansprakelijkheid
  • Politierapporten opvragen en getuigen benaderen
  • Indien nodig een verkeersongevallenanalist inschakelen
  • Alles doen om uw zaak tot een goede afloop te brengen

5. Werk samen aan het dossier

Met het verzamelen van getuigenverklaringen, maken van foto’s en bezoeken aan de huisarts heeft u een start gemaakt met uw eigen dossier. Nu is het zaak dit dossier te vullen.

Een letselschade advocaat kan u hiermee helpen. U dient de bewijzen te verzamelen, getuigenverklaringen op te nemen, onderzoek te doen en uw schade te bepalen.

6. Stel de tegenpartij aansprakelijk voor uw letsel

Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij doet u eigenlijk tegelijk met punt 5, het aanleggen van het dossier. Wanneer het niet mogelijk is een tegenpartij aansprakelijk te stellen, is het opstellen van het dossier namelijk ook niet nodig.

U stelt de tegenpartij aansprakelijk voor uw schadeposten. De schadeposten zijn uw onkosten ten gevolge van het ongeluk.

Wanneer het gaat om grote bedragen, kunt u om een voorschot vragen. Met een voorschot krijgt u vast een uitbetaling, om uw kosten te kunnen dekken en niet in de financiële problemen te raken.

7. Afhandelen van de letselschadezaak

Wanneer de tegenpartij aansprakelijkheid erkent en de (toekomstige) schadeposten berekend zijn, kan de letselzaak worden afgerond. Deze stap volgt na de aansprakelijkstelling, maar kan in werkelijkheid jaren duren.

Het is niet mogelijk om vooraf aan te geven hoe lang een traject gaat duren, omdat dit van veel factoren afhankelijk is. Bijvoorbeeld van:

  • De snelheid van het herstel van uw letsel. Bij een langzaam herstel lopen de schadeposten op, en duurt het langer voor er (eventuele) toekomstschade vastgesteld kan worden.
  • De duur van de discussie over aansprakelijkheid en de schadeposten. Een tegenpartij zal er alles aan doen om zo min mogelijk te hoeven betalen.

De reactiesnelheid van partijen is soms traag. Daarbij moeten onderzoeken afgewacht worden, informatieverzoeken ingediend worden of documenten verstrekt worden. Allemaal zaken die veel tijd in beslag kunnen nemen.

Schakel bijstand in van een letselschade advocaat       

Om een proces als dit soepel te laten verlopen, heeft u bijstand nodig. Een letselschade advocaat is ervaren met letselschadezaken en weet precies waar u mee geholpen bent. Met deze hulp kunt u de juiste claim indienen en een maximale vergoeding eisen.

Heeft u vragen of wilt u dat Utrecht Letselschade Advies uw zaak afwikkelt? Neem dan contact met ons op. Het eerste kennismakingsgesprek bij Utrecht Letselschade Advies is altijd gratis.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op