U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Wanneer is er sprake van een whiplash?

Een whiplash is een van de meest voorkomende vormen van letselschade na een verkeersongeval. Vooral na een aanrijding van achter in de file ontstaat vaak een whiplash.

Soms is het na een ongeluk lastig te beoordelen of bepaalde nekklachten ook daadwerkelijk een whiplash zijn.

Wanneer is er precies sprake van een whiplash? U leest er meer over in deze blog.

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een vorm van nekletsel die wordt veroorzaakt door een plotselinge krachtige voorwaartse en achterwaartse beweging van het hoofd. Door de krachtige beweging zijn spieren en banden verrekt waardoor er mogelijk zenuwen bekneld geraakt zijn. 

Een whiplash gaat vaak gepaard met de volgende klachten:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Concentratieproblemen
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen

Als klachten langer dan een half jaar aanhouden, dan spreken we van een chronische whiplash.

Diagnose whiplash

Een whiplash is moeilijk te diagnosticeren. Dit komt omdat er geen objectiveerbare schade is. Dit betekent dat het op een MRI-scan of röntgenfoto niet is te zien.

De diagnose wordt daarom meestal gesteld via een anamnesegesprek en door de aanwezigheid van lichamelijke en fysieke klachten.

Letselschadevergoeding na een whiplash

Een whiplash kan grote financiële gevolgen hebben. U kunt te maken krijgen met medische kosten voor behandelingen, maar bijvoorbeeld ook met gemiste inkomsten omdat u (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt.

Een whiplash wordt vaak veroorzaakt door een verkeersongeval en het kan daarom zijn dat u recht heeft op een schadevergoeding. Om een schadevergoeding te kunnen claimen moet er een aansprakelijke partij zijn en deze moet haar aansprakelijkheid erkennen. 

Bij een kop-staart botsing is vaak de achterligger aansprakelijk, omdat deze niet voldoende afstand heeft bewaard. Er zijn echter ook situaties te bedenken waarin juist de voorligger schuldig is. Bijvoorbeeld omdat deze zonder enige aanleiding remt.

Juist omdat een whiplash niet objectiveerbaar is, leidt dit type letsel in de praktijk tot grote discussies. De verzekeraar gaat vaak uit van tijdelijke en lichte klachten. Langdurig inkomensverlies wordt in de regel niet vergoed. Om een schadevergoeding te krijgen die recht doet aan uw schade, is het raadzaam dat u een letselschadeadvocaat inschakelt.  

Een letselschadeadvocaat helpt u ook met de complexe berekening die nodig is om de juiste hoogte van de schadevergoeding vast te kunnen stellen.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Heeft u een whiplash opgelopen en kan iemand anders daarvoor aansprakelijk gesteld worden? Utrecht Letselschade Advies kan u helpen met het vaststellen van de aansprakelijkheid en het verhalen van de schade. Neem gerust contact op voor een kennismaking.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op