U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Minderjarige valt van paard: wie is aansprakelijk?

Drie jonge kinderen gingen op een middag paardrijden. Met de moeder van twee van de kinderen had de eigenaar van de paarden eerder de afspraak gemaakt dat deze kinderen zijn paarden mochten verzorgen en berijden. Hier werd wel een aantal voorwaarden aan verbonden: zo mochten de kinderen niet gaan rijden zonder toestemming van de eigenaar.

Op de middag van het ongeval heeft de eigenaar vooraf telefonisch toestemming gegeven aan de twee kinderen om te gaan rijden. De eigenaar was op dat moment niet aanwezig.

13-jarig kind rijdt paard zonder toezicht en valt

De twee kinderen besloten echter een ander kind – ten tijde van het ongeval 13 jaar – mee te nemen. Het paard waarop dit derde kind reed, schrok op enig moment van voorbijkomend verkeer. Het paard steigerde waarna het kind van het paard af is gevallen.

Als gevolg van de val heeft het kind blijvende letselschade opgelopen.

Aansprakelijkheid: slachtoffer stelt eigenaar paard aansprakelijk

Het slachtoffer hield de eigenaar van het paard aansprakelijk voor haar schade en heeft diens aansprakelijkheidsverzekeraar Univé op volledige vergoeding aangesproken.

Univé heeft echter aangeboden 70% van de schade te vergoeden met het oog op eigen schuld van het slachtoffer.

Het slachtoffer heeft de rechtbank verzocht om een verklaring voor recht te geven dat de eigenaar van het paard volledig aansprakelijk is en 100% van de geleden schade moet vergoeden.

Beoordeling door de rechtbank

Het ging in deze zaak om de vraag of de vergoedingsplicht van de paardeneigenaar vanwege eigen schuld van het slachtoffer tot 70% diende te worden teruggebracht.

Daarvoor is vereist dat de schade mede een gevolg was van een omstandigheid die aan het slachtoffer kon worden toegerekend.

De rechtbank ging er allereerst vanuit dat de bijdrage aan de schade van zowel de eigenaar als het slachtoffer gelijk was. Zij hadden dus in beginsel beiden een vergoedingsplicht van 50%.

De omstandigheden van het geval kunnen echter leiden tot een andere verdeling.

  1. Ten eerste achtte de rechtbank hierbij van belang dat de gevolgen van het ongeval voor het slachtoffer aanzienlijk ernstiger waren dan voor de eigenaar, waardoor correctie van de vergoedingsplicht van de eigenaar tot 70% redelijk was.
  2. Ten tweede oordeelde de rechtbank dat de eigenaar een ernstiger verwijt kon worden gemaakt (hij heeft het goedgevonden dat twee minderjarige kinderen zonder zijn toezicht op zijn paarden reden, waardoor het ongeval kon gebeuren) dan het slachtoffer (zij is gaan paardrijden zonder toestemming, terwijl zij wist dat dit gevaarlijk zou kunnen zijn). Daardoor werd de vergoedingsplicht van de eigenaar van het paard verder bijgesteld naar 90%.
  3. Omdat de eigenaar voor deze schade verzekerd was bij Univé, achtte de rechtbank het tenslotte redelijk om ook de overgebleven 10% van de schade voor rekening van de eigenaar van het paard te laten komen.

Eigenaar volledig aansprakelijk

De eigenaar van het paard die een minderjarige zonder toezicht op zijn paard liet rijden, werd dus volledig aansprakelijk geacht voor de schade toegebracht door dit paard, ongeacht de eigen schuld van het slachtoffer.

Letselschadeadvocaat

Meer informatie over aansprakelijkheid na een ongeval met een dier? Neem contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.

Rechtbank Gelderland, 29 november 2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:7162


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op