U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Aangereden door een auto? Meestal bent u niet aansprakelijk!

Als voetganger of fietser bent u erg kwetsbaar in het verkeer en daarom wordt u door de wet extra beschermd. Als u wordt aangereden door een auto of een ander motorrijtuig, dan heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding.

Zwakke en sterke verkeersdeelnemers

Voetgangers en fietsers behoren volgens de Wegenverkeerswet tot de zogenaamde ‘zwakke’ verkeersdeelnemers. Om hen extra te beschermen zijn gemotoriseerde verkeersdeelnemers volgens de wet altijd voor minimaal de helft aansprakelijk bij een ongeluk met een zwakke verkeersdeelnemer. Dit geldt ook als de voetganger of fietser volledig schuldig was aan het ongeluk.

Dit betekent dat als u wordt aangereden bij het oversteken, de bestuurder van het motorvoertuig altijd (deels) aansprakelijk kan worden gehouden.

Het verschil in aansprakelijkheid in ‘sterke’ verkeersdeelnemers en ‘zwakke’ verkeersdeelnemers is bedoeld om ervoor te zorgen dat bestuurders van een motorrijtuig (auto, bus, vrachtauto, scooter, tram) extra goed opletten in het verkeer. Zij kunnen immers ernstig letsel veroorzaken.

Aangereden bij het oversteken door een motorrijtuig

Als u tijdens het oversteken bent aangereden door een motorrijtuig, dan kunt u de bestuurder dus vrijwel altijd aansprakelijk stellen. Als u zich niet aan de regels hield, dus bijvoorbeeld door rood liep, dan is de aansprakelijkheid ten minste 50%. Mogelijk dient u de andere 50% van de letselschade dan zelf te vergoeden. Dit kan ook een andere verdeling zijn. De rechter bepaalt uiteindelijk aan de hand van de omstandigheden een percentage tussen de 0 en 50% eigen schuld.

Als u geen enkele schuld had toen u werd aangereden, dan is de bestuurder van het motorrijtuig voor 100% aansprakelijk.

Verzamel altijd bewijsmateriaal na een aanrijding

Nadat u bent aangereden en letsel heeft opgelopen, moet er een hoop geregeld worden. Om iemand aansprakelijk te kunnen stellen heeft u contactgegevens en bewijsmateriaal nodig. Na een ongeval is het dus belangrijk dat u de naam en contactgegevens van de tegenpartij noteert. Als de situatie dit toelaat, is het verstandig om bewijsmateriaal te verzamelen door bijvoorbeeld foto’s van het ongeval te maken. Mogelijk dient u het verzamelen van bewijsmateriaal over te laten aan de politie of een omstander.

Als u door het ongeval verwondingen of pijn heeft, is het belangrijk dat u een dokter bezoekt. Als u hier te lang mee wacht, kan er moeilijker een verband worden gelegd tussen de aanrijding en lichamelijke en psychische klachten. Het medisch dossier heeft u later nodig om uw schade te kunnen verhalen op de tegenpartij.

Schakel een letselschadeadvocaat in

Bij het afhandelen van een letselschadezaak komt veel kijken. Als u letselschade heeft opgelopen door een aanrijding, is het daarom altijd raadzaam om een letselschadeadvocaat in te schakelen. Een letselschadeadvocaat helpt u niet alleen met het vaststellen van de aansprakelijkheid en het verhalen van uw schade, maar kan ook een voorschot regelen. Een letselschadeadvocaat is in veel gevallen kosteloos voor het slachtoffer, aangezien de tegenpartij de advocaatkosten moet vergoeden.

Wilt u toch liever zelf de tegenpartij aansprakelijk stellen? Dan kunt u dit schriftelijk doen via een aansprakelijkstelling aan de verzekeraar van de tegenpartij of via een brief aan de bestuurder zelf.

Letselschadeadvocaat verkeersongeval

Bent u zoek naar een letselschadeadvocaat voor het aansprakelijk stellen van de tegenpartij na een verkeersongeval? Een advocaat van Utrecht Letselschade Advies helpt u graag. Wij brengen de locatie van het verkeersongeval in beeld, vragen het politierapport of het proces-verbaal op en benaderen eventuele getuigen van het ongeval. Indien nodig, schakelen wij een verkeersongevallenanalist in. Wij staan u graag te woord, neem gerust contact op voor advies!


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op