U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Aangereden door een dronken automobilist. Wat te doen?

Helaas komt het geregeld voor: dronken automobilisten op de weg. Meestal worden beschonken bestuurders door hun opvallende rijstijl tijdig van de weg afgehaald, maar soms gaat het mis. De kans op een aanrijding is bij een dronken automobilist groter dan bij een nuchtere bestuurder.

Als u bent aangereden door een dronken automobilist kunt u te maken krijgen met letselschade en zelfs een proces verbaal.

Letselschade claimen

Als u wordt aangereden door een dronken automobilist, dan heeft u meestal recht op letselschadevergoeding van deze bestuurder en/of diens verzekeraar. Zelfs als u zelf (deels) verantwoordelijk bent voor het ongeval moet de dronken bestuurder meestal de schade (gedeeltelijk) vergoeden. Door het rijden onder invloed wordt het risico op een ongeluk namelijk flink vergroot.

Ook als de dronken automobilist is doorgereden, kunt u een schadevergoeding claimen. Als de dader onbekend is kunt u namelijk een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Lees ook: Automobilist rijdt door na aanrijding: kan letselschade nog vergoed worden?

Strafbaar feit

Het rijden onder invloed is strafbaar. Als er sprake is van een zwaar ongeval met letselschade tot gevolg zal daarom de politie worden ingeschakeld. Als uit een blaastest blijkt dat het alcoholpromillage van de bestuurder ver boven de wettelijke norm lag, dan wordt mogelijk het rijbewijs ingevorderd.

Schadeposten door aanrijding dronken bestuurder

Als u wordt aangereden door een dronken automobilist kunt u te maken krijgen met ernstige letselschade. In veel gevallen rijdt een dronken automobilist te hard, waardoor de gevolgen groot kunnen zijn.

U kunt te maken krijgen met verschillende schadeposten, zoals:

  • Medische kosten
  • Vervoer naar het ziekenhuis
  • Huishoudelijke hulp
  • (Tijdelijk) verlies aan inkomen

De nasleep van een verkeersongeval kan bovendien erg lang zijn. U kunt te maken krijgen met angst voor deelname aan het verkeer en psychisch leed. Ook hier kunt u een schadevergoeding voor krijgen in de vorm van smartengeld.

Wat doen na aanrijding door dronken bestuurder?

Na een aanrijding door een dronken bestuurder is het allereerst van belang dat u bewijsmateriaal en contactgegevens van de bestuurder verzamelt. Meestal zijn er getuigen en bij letselschade zal er een ambulance ter plaatse komen. Als de bestuurder duidelijk beschonken is, dient de politie ingeschakeld te worden.

Door een aanrijding met een dronken bestuurder krijgt u te maken met een complexe letselschadezaak. U kunt daarom het beste zo snel mogelijk na het ongeval een letselschadeadvocaat inschakelen. De advocaat kan u helpen met het gehele proces en een maximale schadevergoeding voor u regelen.

Letselschadeadvocaat

Heeft u letselschade opgelopen door een aanrijding met een dronken automobilist? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.

Wij helpen u bij de gehele afwikkeling van de letselschadezaak. Neem contact op voor een kennismaking. Het eerste kennismakingsgesprek is bij Utrecht Letselschade Advies is altijd gratis.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op