U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Dutchbatters stellen Defensie aansprakelijk voor trauma’s Bosnische vredesmissie

Onlangs hebben ruim tweehonderd Dutchbat-veteranen gezamenlijk een schadeclaim ingediend. Zij eisen een schadevergoeding van € 22.000 per persoon van de Nederlandse staat voor de trauma’s die ze hebben opgelopen tijdens de vredesmissie in de Bosnische enclave Srebrenica.

Achtergrondinfo

Dutchbat III, een geselecteerde groep Nederlandse VN-militairen, kreeg in 1995 de opdracht om de inwoners van de Bosnische enclave Srebrenica te beschermen.

Op 11 juli 1995 ging het mis: de stad werd overgenomen door Servische troepen, onder leiding van de Bosnisch-Servische generaal Mladic. Er zijn toen ruim 8000 moslimjongens en -mannen vermoord.

Schadeclaims

In totaal eist een grote groep Dutchbatters een schadevergoeding van in totaal 4,5 tot 5 miljoen euro van de staat vanwege het uitzenden van militairen op een ‘bij voorbaat onmogelijke missie’.

Het gaat volgens hun advocaat Michael Ruperti om een ‘symbolisch bedrag’. De schadeclaim is gebaseerd op een bedrag van € 1.000,00 per persoon per jaar.

De claim ziet niet op schade als gevolg van PTSS. Die schade wordt door Defensie (indien aantoonbaar) gecompenseerd.

Erkenning

“Maar dit gaat om zoveel meer dan alleen PTSS,” aldus Ruperti. Volgens de advocaat hebben zijn cliënten aangegeven nooit erkenning te hebben gekregen voor de schade die zij hebben geleden. “En ook het ontvangen van excuses leeft heel erg bij deze groep.”

Emotionele en economische schade

Het gaat in dit geval dan ook om het feit dat zij onherstelbare emotionele en economische schade hebben geleden. Voor dergelijke schade is geen compensatieregeling. De heer Ruperti geeft aan dat zijn cliënten daarover in gesprek wilden met Defensie, maar dat het ministerie “de deur op slot heeft gehouden”.

Reactie Defensie

Defensie reageert op het nieuws door te verzekeren dat mensen die als gevolg van hun uitzending invalide zijn geworden of psychische problemen hebben opgelopen altijd bij hen kunnen aankloppen.

Woordvoerder van Defensie: “Het was een hele moeilijke missie, ze hebben een hele moeilijke tijd gehad. Maar dat alleen is geen basis voor een claim. We nemen zaken individueel in behandeling. Veteranen met schade kunnen altijd bij Defensie terecht.”

Meer informatie

Meer informatie over aansprakelijkheid na letselschade? Neem contact op met een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op