U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Gedeelde aansprakelijkheid bij een ongeval: hoe zit dat?

Er zijn situaties van verkeersongevallen te bedenken waarin er sprake is van gedeelde aansprakelijkheid. Normaliter is vrij snel duidelijk wie de aansprakelijke partij is, omdat een van de partijen zich duidelijk niet aan de verkeersregels heeft gehouden.

Maar bij gedeelde aansprakelijkheid moet u bijvoorbeeld denken aan een fietser die door rood rijdt en daardoor wordt aangereden door een automobilist. De automobilist is met zijn motorrijtuig altijd voor minimaal 50% aansprakelijk als hij een zwakkere verkeersdeelnemer aanrijdt, maar in dit geval ligt de schuld ook bij de fietser. Afhankelijk van de leeftijd van de fietser en de ernst van de situatie is de fietser mogelijk deels aansprakelijk.

Een ander voorbeeld van gedeelde aansprakelijkheid is als beide partijen zich niet aan de verkeersregels houden waardoor een ongeluk ontstaat.

Hoe zit het met letselschadevergoeding bij gedeelde aansprakelijkheid?

Berekening letselschadevergoeding bij gedeelde aansprakelijkheid

Als er sprake is van twee aansprakelijke partijen, gedeelde aansprakelijkheid dus, dan moet beoordeeld worden welke partij voor welk percentage schuldig is aan het ongeval. Er dient als het ware een schuldverdeling te worden gemaakt.

Vaak komen twee partijen hier gezamenlijk niet uit en ontstaan er langdurige aansprakelijkheidsdiscussies. Als u het samen niet eens wordt, dan kunt u naar de rechter.

Bij letselschadebedragen onder de 25.000 euro is een advocaat niet verplicht. Desondanks is het altijd verstandig om een letselschadeadvocaat in te schakelen, ook voor kleinere bedragen. De letselschadeadvocaat kan u helpen gedurende de gehele letselschadezaak en heeft verstand van de complexe berekening die nodig is om de hoogte van de schadevergoeding vast te stellen.

Voor het vaststellen van een schuldverdeling kijkt de rechter naar de volgende punten:

  • De aard en ernst van het letsel;
  • De omstandigheden en ernst van de overtreding.

Hieruit kan een schuldverdeling van 50-50 ontstaan, maar ook een andere verdeling, bijvoorbeeld 80–20.

Verzamel bewijsmateriaal

Voor het afhandelen van een letselschadezaak waar sprake is van gedeelde aansprakelijkheid bij een ongeval, is bewijsmateriaal erg belangrijk. Het advies is om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen en dit goed te bewaren. U kunt hierbij denken aan:

  • Gegevens van getuigen
  • Foto’s van het ongeval
  • Een medisch rapport
  • Een schade aanrijdingsformulier (SAF)

Letselschade advocaat Utrecht

Heeft u letsel opgelopen waarbij sprake is van gedeelde aansprakelijkheid en bent u op zoek naar juridisch advies? Neem dan contact op met een gespecialiseerde letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op