U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Hoe wordt de hoogte van autoschade beoordeeld?

Indien iemand betrokken is geraakt bij een verkeersongeval kan het voorkomen dat er autoschade is ontstaan. Bij het beoordelen van de hoogte van de schade wordt gekeken naar de dagwaarde en de restwaarde van de auto. Ook kan een auto total loss worden verklaard. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een auto die economisch total loss is en een auto die technisch total loss is.

Dagwaarde auto

De dagwaarde van een auto wordt getaxeerd door een schade-expert. De dagwaarde is de economische waarde van de auto, voordat de auto de schade heeft opgelopen.

Het taxatiebedrag van de dagwaarde moet overeenkomen met de prijs die er voor een andere, vergelijkbare auto betaald zal moeten worden. Bij het bepalen van de dagwaarde wordt er door de expert gekeken naar de kilometerstand, het merk en type, het bouwjaar en de staat van onderhoud van de auto.

Restwaarde

De restwaarde wordt getaxeerd nadat opkopers een bod hebben gedaan op de beschadigde auto. Deze opkopers worden ingeschakeld door de expert.

Economisch total loss

Een auto wordt economisch total loss verklaard wanneer het vanuit financieel oogpunt niet verantwoord is om de auto te repareren. Dit is het geval wanneer het repareren van de auto meer geld kost dan dat de auto waard is (het verschil tussen de dagwaarde en de restwaarde van de auto).

Technisch total loss

Van technisch total loss is sprake wanneer er technisch gezien geen mogelijkheid is om de auto te repareren. Dit komt vaak voor bij oude auto’s of na brand- of waterschade. 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de berekening van autoschade? Of heeft u een verkeersongeval meegemaakt? Neem vrijblijvend contact op met een ervaren letselschade advocaat. Utrecht Letselschade Advies helpt u graag weer op weg!


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op