U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Zelfsturende auto’s (Google) en letselschade

Zelfsturende auto’s zoals die van Google zijn de toekomst. Deze ontwikkeling maakt het reizen niet alleen makkelijker, maar waarschijnlijk ook veel veiliger. Zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Eno Center for Transportation.

Minder letselschade door wegvallen rol bestuurder

De meeste auto-ongevallen worden op dit moment veroorzaakt door menselijke fouten. Als de rol van de menselijke bestuurder verdwijnt zal het aantal verkeersongevallen sterk teruglopen.

Het Amerikaanse Eno Center for Transportation heeft onderzoek gedaan en concludeert dat het aantal autogerelateerde ongevallen met 90 procent kan dalen als er alleen nog zelfsturende auto’s op de weg zouden rijden.

Google zelfsturende auto

Ook Google zelf heeft aangekondigd dat auto’s met haar technologie veiliger zijn dan menselijke bestuurders. Google wil daarmee niet beweren dat ze volledig ‘crash proof’ zijn, maar wel dat het aantal ongevallen flink zal dalen.

De Google auto’s worden al sinds 2010 getest op de openbare weg. Inmiddels kan de auto honderden verschillende objecten tegelijk herkennen.

Als bijvoorbeeld een fietser zijn hand uitsteekt, dan wacht de auto totdat deze de fietser is afgeslagen. Ook blijft de auto bij een spoorwegovergang stilstaan totdat alle andere voertuigen van de rails zijn verdwenen.

Uit eigen onderzoek is naar voren gekomen dat de Google auto niet alleen soepeler en veiliger remt en accelereert, ook is de software van de auto beter in staat om een veilige afstand tussen auto’s te bewaren dan mensen dat kunnen.

Bewijsmateriaal bij een ongeval

Een belangrijke ontwikkeling is ten slotte dat de technologie van de Google auto concreet bewijs kan leveren bij de schuldvraag van een ongeval ontstaat.

De data die de auto tijdens het rijden opslaat kan achteraf worden gebruikt om de omstandigheden ten tijde van het ongeval in kaart te brengen. Verzekeringsmaatschappijen hoeven zich dus niet langer te baseren op veelal tegenstrijdige getuigenverklaringen.

Meer weten over aansprakelijkheid en letselschade bij een ongeluk? Neem contact op met Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op