U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade door bezoek aan dierentuin: wie is aansprakelijk?

Een dagje naar de dierentuin verloopt gelukkig in de meeste gevallen zonder problemen. Toch kan er ook in de dierentuin iets misgaan.

U herinnert zich waarschijnlijk nog wel dat een vrouw ernstig gewond raakte door een ontsnapte gorilla, genaamd Bokito, in Diergaarde Blijdorp. De vrouw was flink toegetakeld en dit was volop te zien in het nieuws. In Amerika raakte dit jaar een vrouw gewond in een dierentuin in Arizona na een selfie-poging met een jaguar.

Dergelijke ongelukken met wilde dieren in de dierentuin komen gelukkig niet vaak voor. Er zijn echter ook andere manieren om letselschade op te lopen in een dierentuin, bijvoorbeeld omdat u uitglijdt of struikelt in een van de gebouwen van de dierentuin.

Wie is aansprakelijk bij letselschade opgelopen in een dierentuin?

Dierentuin meestal aansprakelijk

Als u letselschade oploopt in een dierentuin, dan kunt u in de meeste gevallen de dierentuin met succes aansprakelijk stellen.

Het park moet namelijk voor veilige omstandigheden zorgen, wat inhoudt dat bezoekers niet te dicht bij de wilde dieren kunnen komen en dat de dieren niet kunnen ontsnappen. In het voorbeeld van Bokito kon de eigenaar van de dierentuin dus aansprakelijk worden gehouden.

Dit geldt ook als u bijvoorbeeld struikelt over losliggende tegels of valt door een gat in een van de paden. U krijgt dan te maken met letselschade door gebrekkige wegen en gebouwen, waarvoor de eigenaar van de dierentuin aansprakelijk is. 

Eigen schuld dierentuinbezoeker

Als een dierentuinbezoeker zich niet aan de regels van een dierenpark heeft gehouden, dan kan de dierentuin het verweer voeren dat de schade is ontstaan door eigen schuld. Het hangt van de situatie af of dit verweer kans van slagen heeft.

Als een volwassen vrouw over een publieksreling klimt en daardoor gewond raakt omdat ze te dicht bij het dier komt, dan is er sprake van eigen schuld. In het voorbeeld van de selfie-poging met de jaguar was de dierentuin dus niet aansprakelijk.

Als een kind over een hek klimt en daardoor in een dierenverblijf valt, kan er niet gesproken worden van eigen schuld, omdat er sprake is van minderjarigheid. Zo viel in 2010 een kind van 3 in een berenkuil in een dierenpark in Duitsland en raakte hierdoor gewond door een aanval van een beer. Het kind was over een hek van slechts 1 meter geklommen, waardoor de inrichting van de dierentuin dus niet veilig was. De dierentuin was hiervoor aansprakelijk.

Schadeposten door letsel opgelopen in dierentuin

Als u letsel oploopt in een dierentuin kunt u te maken krijgen met vele schadeposten. Zo kunt u denken aan:

  • Medische kosten voor het behandelen van uw letsel
  • Inkomensverlies door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid
  • Kosten voor huishoudelijke hulp

Het in kaart brengen van alle schadeposten is complex, omdat er mogelijk ook toekomstschade is. Het is daarom raadzaam om een letselschadeadvocaat in de arm te nemen als u letselschade heeft opgelopen. Een letselschadeadvocaat heeft namelijk veel ervaring met deze complexe berekening.

Letselschade advocaat Utrecht

Als slachtoffer met letselschade komt er veel op u af. Een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies helpt u graag bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het inventariseren en verhalen van de letselschade. Behoefte aan meer informatie? Neem gerust contact op!


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op