U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Wie is aansprakelijk bij letselschade opgelopen in een attractiepark?

Een dagje naar een attractiepark is natuurlijk erg leuk, maar ook hier geldt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo raakte in mei 2018 een meisje van 13 ernstig gewond tijdens een ritje op de kartbaan in Walibi Holland in Biddinghuizen. Een deel van haar hoofdhuid was losgerukt doordat ze met haar haren vast kwam te zitten in de kart.

Ongevallen in attractieparken komen gelukkig niet vaak voor, maar als er een ongeluk gebeurt is er meestal ernstig letsel.

Wie is er aansprakelijk voor letselschade opgelopen in een attractiepark?

Wie is aansprakelijk?

Of een attractiepark met succes aansprakelijk kan worden gesteld hangt af van de omstandigheden van het ongeluk. Bij het bezoeken van een attractiepark dien je altijd zelf bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.

Zo dien je je uiteraard te houden aan de veiligheidsvoorschriften van een attractie en geen risicovol gedrag te vertonen waardoor ongelukken kunnen ontstaan. Als je geen buitensporig gedrag vertoont, kun je in de meeste gevallen het attractiepark aansprakelijk houden als je toch letselschade oploopt.

Zorgplicht attractiepark

Elk attractiepark heeft een zogenaamde zorgplicht naar zijn bezoekers. Dit houdt in dat het park onveilige situaties zoveel mogelijk moet proberen te voorkomen.

Zo moet het park bijvoorbeeld voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Alle attracties moeten bij gebruik veilig zijn en geen gevaar opleveren voor de gezondheid
  • Alle attracties moeten regelmatig gekeurd en getest worden
  • Bezoekers moeten goed geïnformeerd worden over de veiligheidsrisico’s door borden met veiligheidsvoorschriften en via het personeel
  • Er moet voldoende toezicht zijn op de naleving van de regels die bij een attractie horen

Aansprakelijk stellen attractiepark

Als u letselschade oploopt in een attractiepark kunt u in veel gevallen het attractiepark met succes aansprakelijk stellen. Vaak resulteert dit echter in een gecompliceerd proces met aanhoudende discussies. Het attractiepark zal er namelijk alles aan willen doen om aan te tonen dat zij zich aan alle veiligheidsvoorschriften heeft gehouden.

Indien u letselschade oploopt in een attractiepark, dan is het verstandig om zo snel mogelijk een letselschadeadvocaat in de arm te nemen. De letselschadeadvocaat kan een hoop werk voor u uit handen nemen. Zo zal de advocaat bewijsmateriaal verzamelen waarmee de letselschade en de oorzaak van het ongeluk onderbouwd kunnen worden.

Een letselschadeadvocaat zal er alles aan doen om de schadeclaim zo gunstig mogelijk voor u te laten uitpakken.

Lees ook: Wanneer een letselschadeadvocaat inschakelen?

OM wil Walibi vervolgen

Naar aanleiding van het ernstige ongeval in mei 2018, probeert het OM Walibi te vervolgen, omdat het dragen van een helm op de kartbaan niet verplicht was en het park er dus niet alles aan heeft gedaan om de schade te voorkomen. Er is nog geen definitieve beslissing genomen over het vervolgen van Walibi. Walibi heeft aangekondigd nog aanvullend onderzoek te willen laten uitvoeren. Wel is de kartbaan op het park nog steeds gesloten.

Lees meer over het ongeluk in een artikel van het AD.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Als slachtoffer met letselschade komt er veel op u af. Een advocaat van Utrecht Letselschade Advies helpt u graag bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het inventariseren en verhalen van de letselschade. Behoefte aan meer informatie of een vrijblijvend advies? Neem gerust contact op!


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op