U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

MH17, een aantal juridische vragen beantwoord

Langzaam is er steeds meer informatie bekend over de crash met vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Hierbij zetten we een aantal belangrijke vragen op een rij. Omdat onze advocaten lid zijn van de Vereniging van Letselschade Advocaten en de Advocaten voor slachtoffers van personenschade ontvangt Utrecht Letselschade Advies tussentijds de laatste stand van zaken omtrent de ramp met vlucht MH17.

De onderstaande vragen en antwoorden zijn samengevat en overgenomen uit de notitie van de LSA: “MH17-ramp: een aantal relevante juridische vragen beantwoord”.

Wat is de oorzaak van de ramp?

Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat het toestel technische problemen had. Het ziet ernaar uit dat het toestel neergehaald is door pro-Russische rebellen. Het neerhalen van het toestel is gebeurd met hulp van door Rusland geleverd materiaal.

Kunnen de pro-Russische separatisten aansprakelijk worden gesteld?

Het is naar Nederlands recht mogelijk om personen aansprakelijk te stellen voor de schade die zij hebben veroorzaakt. In dit geval kunnen de separatisten aansprakelijk worden gesteld, als blijkt dat ze het toestel hebben neergeschoten.

Of de separatisten de bedoeling hebben gehad het vliegtuig neer te halen doet niet ter zake.  In dit geval dient de schade volledig vergoed te worden.

Is het mogelijk dat er een strafrechtelijke vervolging plaats vindt?

De betreffende personen kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Het Nederlands Openbaar Ministerie kan een internationaal arrestatiebevel uitvaardigen. Het probleem hierbij is dat de Volksrepubliek Donetsk waarschijnlijk niet zal meewerken aan het arrestatiebevel.

Het is dus mogelijk om de pro-Russische separatisten aansprakelijk te stellen. Het zal echter lastig zijn om de aansprakelijke partij te vinden en tot betaling te dwingen. Tevens is het bij het uitkeren van schade makkelijker om een land verantwoordelijk te houden dan een groep rebellen.

Kan Rusland aansprakelijk worden gesteld?

Als blijkt dat de Russische leiding directe ‘command en control’ had om het vliegtuig neer te halen, dan zou Rusland mogelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld. Rusland zou ook aansprakelijk kunnen worden gesteld omdat zij de wapens heeft geleverd waarmee het vliegtuig is neergehaald.

Er moet hiervoor aangetoond  worden dat er een causaal verband is tussen het leveren van de wapens en het ongeval. De schuld van het neerhalen van het vliegtuig moet ook worden vastgesteld. Ook rijst de vraag of op basis van het recht dat van toepassing is, een overheid aansprakelijk kan worden gesteld voor dit ongeval.

Kan Oekraïne aansprakelijk worden gesteld?

Of Oekraïne aansprakelijk kan worden gesteld hangt af van de feiten en omstandigheden. Als uit het onderzoek blijkt dat militairen in Oekraïne het vliegtuig hebben neergehaald, dan zou Oekraïne aansprakelijk gesteld kunnen worden. Hiervan blijkt geen sprake te zijn.

De Oekraïense luchtvaartautoriteiten zijn mogelijk wel aansprakelijk indien zij toestemming hebben gegeven om over het gebied te vliegen. Het toestel mocht vliegen op een hoogte waarvan de autoriteiten konden weten dat de raketten het vliegtuig konden neerhalen. Hiervoor is nader onderzoek nodig.

Meer informatie over de crash van vlucht MH17?

Neem gerust contact op en laat u adviseren door een van onze ervaren letselschade advocaten. Bel 030-233 51 50 of vul ons contactformulier in.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op