U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

No cure, no pay niet populair bij letselschadeadvocaten

Letselschadeadvocaten wagen zich volgens deskundigen in de meeste gevallen niet aan een no cure, no pay-overeenkomst. Dat blijkt uit een rondgang van het FD bij verschillende letselschadeadvocaten.

Een no cure, no pay-overeenkomst houdt in dat een advocaat bij een overwinning een hoger uurtarief mag vragen, maar bij een verlies niets krijgt. Bij een positief resultaat mag het uurtarief verhoogd worden met maximaal 100%. Voor het honorarium geldt een maximum van 25% van het behaalde resultaat.

Experiment

Eerder was het voor letselschadeadvocaten niet toegestaan om op basis van no cure, no pay te werken. In 2014 is echter een experiment gestart voor de duur van vijf jaar waarin dit toch wordt toegestaan. De achterliggende gedachte van zo’n resultaatafhankelijke vergoeding is om de toegang tot een advocaat voor mensen met een middeninkomen te vergroten. Zij komen niet in aanmerking voor een gesubsidieerde rechtsbijstand, maar verdienen te weinig om de advocaatkosten zelf te kunnen betalen.

Ook zou no cure, no pay leiden tot een eerlijkere concurrentie tussen advocatenkantoren en letselschadebureaus. Voorafgaand aan het experiment was het voor juristen (die niet als advocaat zijn ingeschreven) wel toegestaan om no cure, no pay-afspraken maken.

De eerste conclusies

Uit de gegevens van het FD blijkt nu dat bij slechts 64 letselzaken gewerkt is op basis van no cure, no pay. Dit staat in schril contrast met de duizenden letselschadezaken die jaarlijks bij de rechtbank behandeld worden. In verreweg de meeste letselschadezaken wordt echter naar een schikking toegewerkt zodat er geen rechter aan te pas komt.

Ook leent niet elke letselschadezaak zich voor een dergelijke manier van werken: resultaatafhankelijke vergoedingsafspraken zijn alleen toegestaan in zaken waarin onenigheid is over aansprakelijkheid, zoals bedrijfsongevallen en medische fouten.

Volgens enkele letselschade-experts waarmee het FD sprak, is het niet vreemd dat er nog geen sprake is van een succes. Veel kantoren zijn niet groot genoeg om de financiële risico’s te kunnen dragen. Een woordvoerder van NOVA stipt bovendien aan dat het regelen van letselschadezaken vaak vele jaren duurt en dat het daarom eigenlijk nog te vroeg is om conclusies te trekken.

Letselschade advocaat

Meer informatie over het inschakelen van een advocaat bij letselschade? Of heeft u vragen over de advocaatkosten en gefinancierde rechtsbijstand? Neem vrijblijvend contact op met een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies.

Bron: FD


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op