U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Ongeval en shockschade

Het slachtoffer dat schade heeft geleden door een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is, krijgt deze schade in beginsel vergoed. In sommige gevallen kunnen ook de directe naasten van het slachtoffer, die door rechtstreekse confrontatie met het ongeval schade hebben geleden, deze schade vergoed krijgen. Dit heet shockschade.

Directe confrontatie ongeval

Het Taxibus-arrest uit 2002 van de Hoge Raad is een bekend voorbeeld waarin shockschade werd toegekend. In dit arrest betrof het een moeder die werd geconfronteerd met het ernstig hersenletsel van haar vijfjarige dochter die door een taxibusje is overreden.

Smartengeld

Door de heftige confrontatie met haar dochtertje lijdt de moeder aan een ernstige posttraumatische stressstoornis waardoor zij schade lijdt. Voor deze shockschade werd een smartengeldbedrag van f 30.000 toegekend.

De toekenning van shockschade gebeurt enkel in uitzonderlijke gevallen. Uit de rechtspraak blijkt dat wanneer de normschending (bijvoorbeeld in het verkeer) ernstiger is, de eisen die gesteld worden aan de directheid van de confrontatie met het ongeval minder hoog zijn.

Meer informatie over ongeval en shockschade?

Utrecht Letselschade Advies adviseert u graag over shockschade en de mogelijkheden om deze schade te verhalen. Neem contact op met een ervaren letselschade advocaat.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op