U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Schadevergoeding na PTSS: hoe claim je die?

As u een schokkende gebeurtenis meemaakt in uw leven die u vervolgens moeilijk kunt verwerken, dan kan dit leiden tot een posttraumatische stress stoornis (PTSS).

PTSS is de verzamelnaam voor de psychische gevolgen van een trauma. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw verdere leven. Zo kan het zijn dat u door uw psychische klachten (tijdelijk) niet meer kunt werken.

Welke stappen dient u te zetten indien u te maken krijgt met schadeposten veroorzaakt door PTSS? We vertellen u er meer over in deze blog.

Wilt u liever direct en vrijblijvend uw situatie bespreken? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Hoe ontstaat PTSS?

PTSS ontstaat na een traumatische ervaring. Bijvoorbeeld door een zwaar verkeersongeval of door misbruik.

Het kan ook veroorzaakt worden door heftige gebeurtenissen tijdens uw werk. Zo komt PTSS regelmatig voor bij politieagenten, brandweerlieden en militairen.

Het meemaken van heftige incidenten kan onder andere leiden tot:

 • angstgevoelens,
 • herbelevingen van de gebeurtenis,
 • stress,
 • concentratieproblemen,
 • slaapproblemen,
 • depressies
 • en zelfs verslavingen.

Als een trauma niet goed verwerkt wordt en de psychische verschijnselen blijven aanhouden (langer dan een maand), dan kan er sprake zijn van een PTSS.

Door de psychische klachten kan het voorkomen dat u bepaalde werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt. U krijgt dan te maken met inkomensverlies.

Als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval of de gebeurtenis waardoor de PTSS is ontstaan, dan heeft u recht op schadevergoeding.

U kunt al uw schadeposten verhalen op de veroorzaker. Dit hoeft u niet zelf te doen: een letselschadeadvocaat kan u hierbij helpen, ook wanneer u reeds een vergoeding voor uw fysieke schade heeft ontvangen.

Schadevergoeding claimen na trauma en PTSS

Om schade te kunnen claimen bij PTSS dient er een aansprakelijke partij te zijn.

In het geval van een bedrijfsongeval of verkeersongeval is meestal vrij snel duidelijk welke partij mogelijk aansprakelijk is.

Toch kan het claimen van schade bij PTSS een gecompliceerd proces zijn. PTSS treedt namelijk vaak pas maanden of zelfs jaren na het ongeval op. Soms is de (fysieke) letselschade dan al vergoed.

Om de schade die wordt veroorzaakt door PTSS te verhalen op de aansprakelijke partij, moet duidelijk zijn vastgesteld dat de PTSS het gevolg is van het ongeluk. U dient hiervoor direct betrokken te zijn geweest bij het ongeluk of direct met de gevolgen geconfronteerd te zijn geweest.

Omdat bij PTSS vaak geen fysieke schade kan worden vastgesteld, dient er bovendien een diagnose te komen van een psycholoog, psychiater of psychotherapeut. De schadeclaim dient ondersteund te worden met medische rapporten en soms is er een onderzoek nodig door een onafhankelijke psychiater.

Schadeposten bij PTSS

Als de diagnose PTSS is vastgesteld, kan een berekening gemaakt worden van de schadeposten die zijn opgelopen en die eventueel nog volgen.

 • De belangrijkste schadepost bij PTSS is smartengeld: een vergoeding voor immateriële schade. Lees hier meer over smartengeld.
 • Een andere belangrijke schadepost bij PTSS is medische kosten voor psychologische hulp.
 • Als het slachtoffer niet meer in staat is om hetzelfde werk te doen als voor het ongeval, dan kan er sprake zijn van verlies van arbeidsvermogen. Dit is in de praktijk de grootste schadepost, zeker wanneer het inkomensverlies doorloopt in de toekomst. Lees hier meer over verlies van arbeidsvermogen.
 • Een vierde voorbeeld van een schadepost is een mogelijke schoolachterstand of studievertraging. Dit kost niet alleen een extra jaar studiekosten, maar het betekent ook dat het slachtoffer later de arbeidsmarkt betreedt en dus een jaar aan inkomsten mist.

Omdat schadeberekeningen erg complex kunnen zijn, wordt er soms een gespecialiseerd rekenbureau ingeschakeld.

Als de uiteindelijke schadeclaim bepaald is, dient de zaak afgerond te worden middels een vaststellingsovereenkomst met de tegenpartij.

Letselschadeadvocaat bij PTSS

Omdat het claimen van letselschade bij PTSS een gecompliceerde zaak is, is het verstandig om een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen.

De advocaten van Utrecht Letselschade Advies hebben veel ervaring met het begeleiden van PTSS-slachtoffers en het claimen van schadevergoeding. Goed om te weten: de advocaatkosten vallen ook binnen deze schadevergoeding.

Behoefte aan meer informatie of een vrijblijvend advies? Neem gerust contact op!


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op