U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Schadevergoeding na PTSS: hoe claim je die?

Heeft u te maken gehad met een schokkende gebeurtenis die u moeilijk kunt verwerken? Dit kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). 

PTSS is de verzamelnaam voor de psychische gevolgen van een trauma. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw verdere leven. Zo kan het zijn dat u door uw psychische klachten (tijdelijk) niet meer kunt werken.

Welke stappen dient u te zetten wanneer u te maken krijgt met schadeposten veroorzaakt door PTSS? We vertellen u er meer over in deze blog. 

Direct vrijblijvend uw situatie bespreken? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Wat zijn de oorzaken van PTSS? 

PTSS ontstaat na een traumatische ervaring, zoals een ernstig verkeersongeval of misbruik. Het kan ook ontstaan na het meemaken van heftige gebeurtenissen tijdens uw werk. Zo komt PTSS regelmatig voorbij politieagenten, brandweerlieden en militairen

Als een trauma niet goed verwerkt wordt en de psychische verschijnselen blijven aanhouden (langer dan een maand), dan kan er sprake zijn van een PTSS.

PTSS symptomen kunnen onder andere bestaan uit angstgevoelens, herbelevingen, stress, concentratieproblemen, slaapproblemen, depressie en zelfs verslavingen. 

Als u door PTSS psychische klachten ervaart en bepaalde werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren, kan dit leiden tot (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Hierbij krijgt u als slachtoffer te maken met inkomensverlies. 

In het geval dat iemand anders verantwoordelijk is voor het trauma dat tot PTSS heeft geleid, heeft u recht op schadevergoeding. U kunt alle schadeposten verhalen op de veroorzaker, zelfs als u al een vergoeding heeft ontvangen voor fysieke schade. 

Dit hoeft u niet zelf te doen: een letselschadeadvocaat kan u hierbij helpen, ook wanneer u reeds een vergoeding voor uw fysieke schade heeft ontvangen.

Schadevergoeding claimen na trauma en PTSS

Om schadevergoeding te claimen bij PTSS, moet er een aansprakelijke partij zijn. In het geval van een bedrijfsongeval of verkeersongeval is dit meestal duidelijk. Echter, het claimen van schade bij PTSS kan een complex proces zijn, omdat PTSS vaak pas maanden of jaren na het ongeval optreedt. 

Het is belangrijk om aan te tonen dat PTSS het gevolg is van het ongeval. U dient hiervoor direct betrokken te zijn geweest bij het ongeluk of direct met de gevolgen geconfronteerd te zijn geweest.

Dit vereist een diagnose van een psycholoog, psychiater of psychotherapeut, ondersteund door medische rapporten. Soms kan een onafhankelijke psychiater worden ingeschakeld voor een onderzoek.

Schadeposten bij PTSS

Als de diagnose PTSS is vastgesteld, kan een berekening gemaakt worden van de schadeposten die zijn opgelopen en die eventueel nog volgen.

  • De belangrijkste schadepost bij PTSS is smartengeld: een vergoeding voor immateriële schade.
  • Een andere belangrijke schadepost bij PTSS is medische kosten voor psychologische hulp.
  • Als het slachtoffer niet meer in staat is om hetzelfde werk te doen als voor het ongeval, dan kan er sprake zijn van verlies van arbeidsvermogen en loonderving. Dit is in de praktijk de grootste schadepost, zeker wanneer het inkomensverlies doorloopt in de toekomst.
  • Een vierde voorbeeld van een schadepost is een mogelijke schoolachterstand of studievertraging. Dit kost niet alleen een extra jaar studiekosten, maar het betekent ook dat het slachtoffer later de arbeidsmarkt betreedt en dus een jaar aan inkomsten mist.

Omdat schadeberekeningen erg complex kunnen zijn, wordt er soms een gespecialiseerd rekenbureau ingeschakeld. Als de uiteindelijke schadeclaim bepaald is, dient de zaak afgerond te worden middels een vaststellingsovereenkomst met de tegenpartij.

Letselschadeadvocaat bij PTSS

Het claimen van letselschade bij PTSS een gecompliceerde zaak. Hierom is het verstandig om een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen.

De advocaten van Utrecht Letselschade Advies hebben veel ervaring in het begeleiden van PTSS-slachtoffers en het claimen van schadevergoeding. Goed om te weten: de advocaatkosten vallen ook binnen deze schadevergoeding.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op