U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Wat is een schuldloze derde?

Als inzittende of bijrijder van een voertuig kunt u betrokken raken bij een verkeersongeval en letselschade oplopen. Als inzittende bent u vrijwel nooit aansprakelijk voor het ongeval en daarom bent u in dat geval de schuldloze derde.

Sinds 1 april 2017 bestaat er voor de schuldloze derden een speciale regeling waardoor u direct uw schade kunt verhalen bij de verzekeraar van het voertuig waarin u zich bevond of bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Schaderegeling Schuldloze Derde

De Schaderegeling Schuldloze Derde is in het leven geroepen om te voorkomen dat bijrijders lang moeten wachten op het ontvangen van een schadevergoeding.

Een letselschadezaak en het afhandelen van de schade kan veel tijd in beslag nemen, omdat er soms langdurige aansprakelijkheidsdiscussies ontstaan tussen de betrokken partijen. Zolang er geen aansprakelijkheid erkend wordt, kan een letselschadezaak niet worden afgehandeld. Door de Schaderegeling Schuldloze Derde zijn bijrijders niet de dupe van langdurige of onafgehandelde discussies.

De schaderegeling geldt ook voor inzittenden van een bus of touringcar.

Voorwaarden Schaderegeling Schuldloze Derde

Om als bijrijder aanspraak te kunnen maken op de Schaderegeling Schuldloze Derde geldt een aantal voorwaarden:

  • U was als inzittende betrokken bij het ongeval
  • U heeft zelf geen schuld aan het ongeval
  • U droeg uw gordel
  • De aansprakelijkheid is nog niet erkend door een van de partijen

Als inzittende kunt u zelf kiezen wie van de betrokken partijen u aansprakelijk stelt en wie dus uw schade moet vergoeden. De gekozen partij wordt de regelend verzekeraar genoemd. Als later blijkt dat de andere partij aansprakelijk was, dan zullen de verzekeraars onderling de uitgekeerde schadevergoeding verrekenen.

Hoeveel schadevergoeding claimen?

Als bijrijder heeft u recht op een volledige vergoeding van uw schade. Het is dus belangrijk dat u alle schadeposten goed in kaart brengt voordat u een schadevergoeding claimt.

Er zijn vaak meer schadeposten dan u in eerste instantie denkt. Behalve medische kosten en (tijdelijk) verlies aan inkomsten, kunt u ook denken aan huishoudelijke hulp, oppas voor de kinderen en vervoerskosten. Bovendien heeft u ook recht op smartengeld.

Het in kaart brengen van alle schadeposten kunt u het beste overlaten aan een ervaren letselschadeadvocaat. Zo weet u zeker dat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Letselschadeadvocaat

Heeft u letselschade opgelopen als bijrijder? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij helpen u bij de gehele afwikkeling van de letselschadezaak. Het eerste kennismakingsgesprek bij Utrecht Letselschade Advies is altijd gratis.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op