De contante waarde is het bedrag dat een aansprakelijke partij op een bepaald moment aan het slachtoffer moet betalen, zodat het slachtoffer uit dat bedrag zowel de geleden als de toekomstige schade kan betalen.
Het bepaalde moment wordt ook wel de kapitalisatiedatum genoemd. De geleden schade is voor deze datum, de toekomstige schade is erna.
Belastingschade
Het slachtoffer moet de contante waarde aangeven (in box 3) bij de Belastingdienst. De contante waarde is dus exclusief de belastingschade. Zou het slachtoffer alleen de contante waarde krijgen, dan kan het daarvan niet de geleden schade en de toekomstige schade voldoen. Daarom krijgt het slachtoffer zowel de contante waarde als de belastingschade uitgekeerd. In totaal is dit de schadevergoeding.
Berekening van contante waarde
De contante waarde van toekomstige schade wordt berekend aan de hand van de contante waardetabel/schijf. Deze tabel bevat cijfers die actuarieel zijn vastgesteld. Hierbij is rekening gehouden met inflatie (3%) en beleggingsmogelijkheden (6%). Ook de sterftekans is in de cijfers meegenomen.
Hierbij wordt eveneens onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Dit heeft te maken met de levensverwachting en heeft dus gevolgen voor de sterftekanscorrectie. De contante waarde wordt berekend door de schade die jaarlijks vaststaat af te zetten tegen een bepaalde looptijd.
Op deze manier wordt bij de afwikkeling van de schade een bedrag gegenereerd waarmee op dat moment de schade kan worden voldaan (kapitaliseren).
Meer informatie over (de berekening van) de contante waarde?
Heeft u problemen met het berekenen van de contante waarde? Neem gerust contact op en laat u adviseren door een van onze ervaren advocaten. Bel 030 233 51 50 of vul ons contactformulier in.
Neem gerust contact op