U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Smartengeld in Nederland, hoge bedragen of niet?

Smartengeld is de vergoeding die je krijgt voor het leed en de pijn wat niet is uit te drukken in geld. Dit is tegenstrijdig aangezien de vergoeding hiervoor wel wordt berekend in geld. Het is hiermee een symbolische vergoeding voor het geleden leed. Een andere oplossing qua vergoeding heeft men hiervoor niet kunnen vinden

Smartengeld in Nederland vergeleken met Engeland en Duitsland

In Duitsland en Engeland ligt het uit te keren smartengeld hoger dan in Nederland. Er is in die landen zelfs een stijging in smartengeld waarneembaar, terwijl het smartengeld in Nederland in de afgelopen jaren is gedaald.

Een overzicht om het verschil duidelijk te maken:

Hoogst uitgekeerde smartengeld 1999 2005 2013
Nederland € 136.000,00 € 136.000,00 € 150.000,00
Engeland € 230.000,00 € 320.000,00 € 380.000,00
Duitsland € 250.000,00 € 500.000,00 € 650.000,00

Het bedrag van € 650.000,00 uitgekeerd in Duitsland is daarmee vier keer zo hoog als in Nederland. De Nederlandse rechter lijkt hiermee heel behouden in het toekennen van smartengeld.

De smartengeldgids

Als de rechter smartengeld moet vaststellen, dan moet hij volgens de Hoge Raad kijken naar de andere rechters die in vergelijkbare gevallen het smartengeld hebben vastgesteld. Daarom is in januari 2014 weer de smartengeldgids van de ANWB verschenen, ook wel de ‘smartengeldbijbel’ voor de rechters genoemd.

Met deze bundel wordt aangegeven wie er recht heeft op smartengeld en hoe hoog of laag dit bedrag moet zijn. Dit wordt vastgesteld aan de hand van eerdere uitspraken die in de bundel staan.

Hoe vergelijkt de rechter?

Een voorbeeld dat de smartengeldvergoeding niet altijd aansluit is van een vrouw die was aangereden. Zij had zowel haar rug als haar enkel en scheenbeen op meerdere plaatsen gebroken. De vergelijking werd vervolgens getrokken tussen haar en een bejaarde vrouw die van een balkon was gevallen en een vorkheftruck chauffeur. Deze situaties lijken qua letsel natuurlijk helemaal niet op elkaar. Voor advocaten vormt dit dan ook  het uitgangspunt voor de onderhandelingen.

De rechter kijkt dus naar de bedragen en de situaties zoals deze staan beschreven in de smartengeldgids. Hiermee kijkt de rechter steeds naar het verleden. Dit is gek, want ondanks dat in Duitsland dezelfde methode wordt gebruikt, is daar een stijging waar te nemen in de hoogte van het smartengeld.

Invloed op het leven

Je kijkt naar de invloed van het ongeval op het leven van de slachtoffer. Hiermee kijk je naar zijn of haar werk en de woonomgeving en hobby’s. Maar niet alleen dat, ook moet gekeken worden naar de invloed van het ongeval op de relatie en dus ook bijvoorbeeld het seksuele leven. Dit onderdeel lijkt vaak vergeten te worden door de belangenbehartigers.

Zijn de Nederlandse rechters nu zuinig of durven zij niet hogere vergoedingen toe te wijzen dan in het verleden hun collega’s hebben gedaan? Hiermee lijkt een taak weggelegd voor de Hoge Raad.

Letselschade advocaten

Wilt u meer weten over smartengeld? Neem contact op met een ervaren letselschade advocaat.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op