U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Wat is een laedens en gelaedeerde?

Als u letselschade hebt opgelopen en hiervoor een schadeclaim vordert, komt u in het juridische proces allerlei termen tegen die u misschien nog niet kent. Om alles goed te begrijpen, is het handig om met deze termen bekend te worden.Twee termen die vaak samen voorkomen zijn ‘laedens’ en ‘gelaedeerde’. Wie zijn de laedens en gelaedeerde en wanneer komt u deze begrippen tegen? Wij leggen u dit hieronder uit.

De laedens, de gelaedeerde en de onrechtmatige daad

Als u (letsel)schade hebt opgelopen als gevolg van een ‘onrechtmatige daad’, bent u de gelaedeerde. De partij die verantwoordelijk is voor de schade noemen we de laedens. Maar wanneer is er sprake van een onrechtmatige daad? Een daad is onrechtmatig, als:

  • er inbreuk is gedaan op een of meer van uw wettelijke rechten
  • iemand zijn of haar wettelijke plicht heeft nagelaten of juist overtreden
  • de situatie een overtreding is van wat we zien als ongeschreven (dus niet-wettelijke) regels die gelden in onze maatschappij

De vereisten van een onrechtmatige daad

Daarnaast moet de situatie aan de volgende vijf vereisten voldoen om onrechtmatig te zijn:

  • Onrechtmatigheid: de actie is in strijd met de wet
  • Toerekenbaarheid: iemand is direct of indirect schuldig aan de schade
  • Schade: er is sprake van materiële schade (in geld uit te drukken) en/of immateriële schade (schade in de vorm van emotionele pijn en andere mentale klachten)
  • Causaliteit: er is een duidelijk verband tussen de actie of nalatigheid van de tegenpartij en de opgelopen schade
  • Relativiteit: er zijn regels of normen die schade als deze moeten voorkomen

Als u, mogelijk met behulp van rechtsbijstand, kunt aantonen dat er sprake is van een onrechtmatige daad, bent u dus de gelaedeerde en is de tegenpartij de laedens.

Juridische hulp bij letsel

Wilt u meer weten over de laedens en gelaedeerde? Of hebt u andere vragen over uw schadevergoedingsproces? Laat u dan informeren door een gespecialiseerde letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies.

U kunt bij ons terecht voor vrijblijvend advies. Bel ons gerust via 030 340 0014 of neem contact op middels ons contactformulier.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op