U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Wintersport en letselschade: wie is aansprakelijk?

Voor veel mensen brengt het wintersportseizoen euforie, al gebeuren er tijdens wintersport ook genoeg ongelukken. Naast een hoop winterpret en genieten van de après-ski, raken jaarlijks vele duizenden wintersporters gewond op de piste.

Om ongelukken te voorkomen, gelden er strenge gedragsregels op de skipiste die zijn opgesteld door de Internationale Ski Federatie (FIS).

Wie is aansprakelijk als iemand letselschade oploopt tijdens wintersport?

Eigen schuld op skipiste of aansprakelijke partij

Bij veel ongelukken op de piste is er geen aansprakelijke partij, omdat veel ongevallen veroorzaakt worden doordat de wintersporter zelf ongelukkig ten val komt. Een goede wintersportverzekering met medische dekking is dus een verstandige keuze.

Maar wat als u letselschade op de piste heeft opgelopen door toedoen van iemand anders? Dan is hij of zij mogelijk aansprakelijk voor uw letselschade, maar niet altijd. Volgens de regels van de wintersport is een ander alleen aansprakelijk als hij onrechtmatig heeft gehandeld.

Onrechtmatig handelen op skipiste

Er is dus alleen een aansprakelijke partij indien er sprake is van onrechtmatig handelen. Op wintersport overtreding van de FIS-gedragsregels kan echter niet meteen gesproken worden van onrechtmatig handelen. Bovendien valt wintersport onder sport en spel, wat de drempel voor aansprakelijkheid aanzienlijk kan verhogen.

Er dient daarom per situatie bekeken te worden of er sprake is van onrechtmatig handelen en of een tegenpartij aansprakelijk kan worden gehouden.

Een aantal jaar geleden werd een Nederlander door de rechter veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij volgens de rechter door roekeloos gedrag in botsing kwam met een skiester. De skiester overleed aan een bloeding aan haar lever.

Uit deze case kan geconcludeerd worden dat er sprake is van een onrechtmatige daad als iemand roekeloos of onbesuisd de piste af skiet of snowboardt.

Welk recht is van toepassing?

Bovenstaande case vond plaats voor de Oostenrijkse rechter. Meestal geldt het recht van het land waar het ongeluk gebeurde, maar bij uitzondering kan ook het Nederlands recht worden toegepast. Dit is het geval indien er bij het ongeluk alleen Nederlanders betrokken waren.

Zowel voor de aansprakelijkstelling als het claimen van schadevergoeding geldt dan het Nederlands recht. 

Letselschade advocaat wintersport

Het vaststellen van de aansprakelijkheid bij een ongeluk tijdens wintersport is een complexe aangelegenheid en kan leiden tot langdurige discussies met de tegenpartij. Het is daarom aan te raden om de juridische hulp van een ervaren letselschade advocaat in te schakelen.

Een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies helpt u graag. Wij helpen u bij de gehele afwikkeling van de letselschadezaak. Neem contact op voor een kennismaking.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op