U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Zelf de tegenpartij aansprakelijk stellen na letsel

Als u slachtoffer bent van een ongeval, komt er veel op u af. Misschien heeft u fysiek letsel opgelopen en maakt u door het ongeval veel kosten. Denk aan de reparatie van uw auto of fiets en medische kosten. Als u zelf niet verantwoordelijk bent voor het ongeval, kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letsel, zodat u een schadevergoeding ontvangt. Wij helpen u hier graag bij, maar u kunt er ook voor kiezen dit zelf te doen. Wij leggen u uit hoe u het beste te werk kunt gaan.

Hulp van een letselschadeadvocaat

U kunt te maken hebben met schade aan uw fiets of auto, kleding en dure elektronica. Misschien bent u bovendien gewond geraakt. Dat is niet alleen ingrijpend, maar letselschade kan ook leiden tot hoge rekeningen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor:

  • Reizen van en naar de huisarts of het ziekenhuis
  • Medische behandelingen
  • Pijnstilling
  • Medische hulpmiddelen, zoals krukken
  • Aanpassingen aan uw woning

Als u niet zelf aansprakelijk bent voor het letsel, kunt u de kosten verhalen op de tegenpartij. Het is aan te raden hiervoor een advocaat in te schakelen. Wij weten precies voor welke schade u een vergoeding kunt claimen, zorgen voor een maximale vergoeding en regelen een voorschot op de schade. Zo hoeft u de kosten niet zelf voor te schieten. De kosten voor onze rechtsbijstand nemen we op in de schadeclaim, zodat de tegenpartij deze betaalt.

Zelf de tegenpartij aansprakelijk stellen

Als u alleen voertuigschade hebt opgelopen of de letselschade beperkt is, kunt u er voor kiezen om zelf de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Het beste kunt u dit schriftelijk doen: gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief. Wij leggen u uit hoe u een brief opstelt, zodat u krijgt waar u recht op heeft.

Stap 1

Zorg dat u de naam en contactgegevens van de tegenpartij verzamelt. Deze hebt u nodig voor het indienen van de claim.

Stap 2

Verzamel bewijsmateriaal na het ongeval, als dat mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van de schade, zowel aan uw voertuig als lichamelijk.

Stap 3

Zorg dat beide  partijen het Europees schadeformulier invullen. De meeste bestuurders hebben dit formulier in de auto liggen. Op het formulier noteert de tegenpartij de gegevens van diens aansprakelijkheidsverzekeraar. Zo kunt u direct contact zoeken met de verzekeraar in plaats van met de bestuurder zelf.

Stap 4

Maak zo snel mogelijk een afspraak met de huisarts. Deze onderzoekt uw letsel en legt dit vast in uw medische dossier. Deze verklaring hebt u nodig bij het indienen van de schadeclaim.

Stap 5

Maak een lijst van alle schade en de bijbehorende kosten. Het gaat hier om de kosten die al zijn gemaakt, bijvoorbeeld voor de ambulancerit (ook als deze binnen uw eigen risico valt), maar ook om kosten die u nog gaat maken. Denk bijvoorbeeld aan toekomstige medische behandelingen en eventuele aanpassingen aan uw woning.

Stap 6

Om het schrijven van de brief wat makkelijker te maken, hebben wij een voorbeeldbrief opgesteld. Zorg dat in de brief in ieder geval het volgende vermeld staat:

  • Uw eigen persoons- en adresgegevens en die van de tegenpartij
  • De datum waarop u de brief opstelt
  • Als onderwerp vermeldt u duidelijk dat het om aansprakelijkstelling gaat
  • De datum van het ongeval en een beschrijving van wat er precies is gebeurd
  • Een volledige beschrijving van de schade
  • Een vermelding van het wetsartikel op basis waarvan u de tegenpartij aansprakelijk stelt. Meestal is dat artikel 6:162 BW: onrechtmatige daad
  • Bijlagen, als u die hebt, zoals het schadeformulier, foto’s, de verklaring van de huisarts en een uitgebreider overzicht van de schade
  • Uw handtekening

Wij raden u aan de brief aangetekend te versturen. Zo weet u zeker dat de tegenpartij of diens verzekeraar de brief ontvangt.

Bekijk hier de gratis voorbeeldbrief aansprakelijkheid letselschade van Utrecht Letselschade Advies.

Hulp bij de tegenpartij aansprakelijk stellen na letsel

Hebt u vragen over het aansprakelijk stellen of schakelt u toch liever onze rechtsbijstand in? Zoals gezegd is een letselschadeadvocaat bijna altijd kosteloos, omdat de advocaatkosten worden opgenomen in de schadeclaim en dus worden verhaald op de aansprakelijke partij.

Als de tegenpartij de aansprakelijk erkent, betaalt diens verzekering de juridische kosten. Neem gerust vrijblijvend contact met uw vragen of voor een vrijblijvende kennismaking.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op