U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), wat is het?

Het belang van een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) wordt pas duidelijk als iemand schade oploopt en u daar op grond van de wet aansprakelijk voor bent.

Uw hond heeft bijvoorbeeld iemand gebeten en diegene heeft daardoor lichamelijke schade opgelopen, of u hebt onbedoeld spullen van een ander beschadigd.

In dat soort gevallen bent u daarvoor vaak aansprakelijk. De kosten kunnen, vooral als er sprake is van letselschade, al snel hoog oplopen.

Wat dekt de aansprakelijkheidsverzekering?

Over het algemeen dekt de aansprakelijkheidsverzekering zowel schade aan personen als schade aan zaken. U hoeft de schade niet altijd zelf veroorzaakt te hebben om toch aansprakelijk te kunnen worden gesteld. Als er een dakpan van uw huis afwaait en op iemand (of iets) terecht komt, moet u bijvoorbeeld ook de kosten vergoeden.

Is een aansprakelijkheidsverzekering hetzelfde als een WA-verzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering is niet hetzelfde als de WA-verzekering. Een WA-verzekering is wettelijk verplicht voor voornamelijk houders van motorrijtuigen. De WA-verzekering is er niet voor bedoeld om de hierboven genoemde schade te dekken. Als u bijvoorbeeld een WA-autoverzekering afsluit dan wordt slechts de schade gedekt die u als bestuurder van de auto veroorzaakt.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Vaak is het wel verstandig om een AVP af te sluiten. De verzekerde heeft er belang bij omdat de vaak hoge kosten niet uit eigen zak hoeven te worden betaald. Ook slachtoffers hebben er belang bij als degene die aansprakelijk is voor de schade een AVP heeft, omdat dan de verzekeraar kan worden aangesproken en het slachtoffer niet afhankelijk is van het vermogen van de aansprakelijke.

Contact

Wilt u meer weten over AVP of wilt u contact met een ervaren letselschade advocaat? Neem gerust contact op met Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op