U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Aantal verkeersdoden door e-bikes toegenomen

Tegenwoordig is de elektrische fiets niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Inmiddels rijden er zo’n 2 miljoen e-bikes op de weg.

Snelheid

Een van de kenmerken van de elektrische fiets is de te behalen snelheid: sommige e-bikes behalen een snelheid van 45 km/h. Deze categorie e-bikes wordt high speed e-bike of speed-pedelec genoemd.

Gevaarlijke situaties

Het is niet verwonderlijk dat de e-bike voor gevaarlijk situaties op de weg kan zorgen. De snelheid van de e-bike is voor andere weggebruikers vaak lastig in te schatten.

Een bestuurder van een auto die in de verte de e-biker aan ziet komen, verwacht mogelijk niet dat die zó snel gaat en denkt nog wel even voor hem af te kunnen slaan. Bij een foute inschatting kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.

Slachtoffers

Met de toename van het aantal e-bikes op de weg is ook het aantal dodelijke slachtoffers toegenomen. In 2016 kwamen 28 e-bikers om het leven bij een verkeersongeval. In totaal vielen er in 2016 629 verkeersslachtoffers.

Onder de ouderen (60-plussers) is het aantal slachtoffers het grootst. De zwaarte van de e-bike en de te behalen snelheid zijn oorzaken van de ongevallen. De fiets is vaak zwaarder dan een normale fiets waardoor de bestuurders tijdens het op- en afstappen uit balans kunnen raken.

Oplossingen

Oplossingen voor het groeiend aantal letselschades en overlijdensgevallen kunnen gevonden worden in het invoeren van een helmplicht, het begrenzen van de maximumsnelheid van de fiets en het aanbieden van veiligheidscursussen. Daarnaast zal meer ruimte op de weg een gunstige ontwikkeling zijn.

Voor high speed e-bikes is een aantal van deze maatregelen al doorgevoerd. Sinds begin 2017 is het verplicht om een helm te dragen bij het berijden van een high speed e-bike. Bovendien moet deze categorie e-bikes voorzien zijn van een kenteken en achteruitkijkspiegel.

Letselschade advocaat

Bent u slachtoffer geworden van een ongeval met een e-bike? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op