U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Arbeidsongevallen in Nederland vs. Europa

Uit vergelijkend onderzoek naar arbeidsongevallen in Europa, blijkt dat verzuim als gevolg van een arbeidsongeval in Nederland in 2015 lager ligt dan gemiddeld. Gemiddeld verzuimt in Europa 1,6% van de slachtoffers langer dan 4 dagen na een arbeidsongeval. In Nederland ligt dat percentage op 1,4%.

3% van alle werknemers een overkwam een arbeidsongeval. 1,4% van de slachtoffers bleef als gevolg daarvan minimaal een dag thuis.

Sectoren

Het grootst aantal arbeidsongevallen vond plaats in de horeca; 5,9% van alle werknemers overkwam daar een arbeidsongeval. In de horeca vinden wel vaker kleine ongevallen plaats die niet tot verzuim leiden. In de bouw was het verzuim langer dan een dag het hoogst: Bij 2,8% van de arbeidsongevallen.

De sectoren waar in 2015 de meeste arbeidsongevallen voorkomen zijn de horeca, de bouw, de industrie en de vervoer- en opslagsector.

Veel voorkomende letsels waren ontwrichtingen, verstuikingen, verrekkingen en (oppervlakkige) verwondingen.

Veiligheidsmaatregelen

Wanneer de werknemers uit de diverse sectoren gevraagd wordt naar de aanwezigheid van maatregelen om arbeidsongevallen te voorkomen, vindt 11,8% van de werknemers in de industrie dat die maatregelen ontbreken dan wel onvoldoende aanwezig zijn. In de bouw ligt dat percentage op 11,2%.

Uit deze cijfers volgt dat er nog veel winst te behalen valt bij het creëren van een veilige werkomgeving om zo arbeidsongevallen te voorkomen en de bovengenoemde percentages terug te dringen.

Bent u slachtoffer geworden van een arbeidsongeval? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies in Utrecht. Wij helpen u graag bij het aansprakelijk stellen van de werkgever en uw schade te verhalen.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op