U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Buitengerechtelijke kosten geen onderdeel van verzekerde som

De verzekerde som wordt niet verminderd met de kosten van re-integratie, medische en arbeidsdeskundige expertise en de kosten buiten rechte. Dat blijkt uit de uitspraak van de Rechtbank Overijssel van 4 mei 2016 in een zaak rondom een zweefvliegtuigongeluk.

Zweefvliegtuig stort neer

Op 10 juli 2015 stijgt een zweefvliegtuig op met daarin een instructeur en leerling. Meteen na de start stort het toestel neer vanaf een hoogte van ongeveer 80 meter. Bij het ongeval komt de instructeur om het leven en raakt de leerling zwaargewond.

Verzekerde som

De verzekeraar van het zweefvliegtuig heeft de aansprakelijkheid erkend, zodat de schade van de leerling vergoed werd. De hoogte van de verzekerde som is € 900.000,-.

In totaal heeft de verzekeraar een bedrag van € 390.800,34 betaald aan medische en arbeidsdeskundige kosten, re-integratiekosten en buitengerechtelijke kosten.

De verzekeraar wil vervolgens nog slechts een bedrag van € 509.199,66 te vergoeden, omdat dan het maximum van de verzekerde som is bereikt.

Dit betekent dat de verzekeraar de kosten van re-integratie en van medische en arbeidsdeskundige expertise in mindering brengt op de verzekerde som.

Kosten ten laste van verzekeraar

De rechtbank volgt het standpunt van de verzekeraar niet. Immers op grond van artikel 7:959 lid 1 BW komen gemaakte redelijke kosten voor het vaststellen van de schade ten laste van de verzekeraar, ook al zou daardoor de verzekerde som worden overschreden.

Ten aanzien van re-integratiekosten sluit de rechtbank aan bij een eerdere uitspraak van het Gerechtshof Arnhem (ECLI:NL:GHARN:2005:AU0822). Deze kosten kunnen evenmin in mindering worden gebracht op de verzekerde som, omdat dit gelet op de aard van de kosten en naar de maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is.

Letselschade advocaat

Meer weten over aansprakelijkheid en schadevergoeding? Neem contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op