U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Wat zijn buitengerechtelijke kosten?

Als u een letselschadezaak opstart kunt u te maken krijgen met buitengerechtelijke kosten. Hieronder vallen onder andere de kosten van uw letselschadeadvocaat. U kunt deze kosten claimen bij de aansprakelijke partij.

Buitengerechtelijke kosten zijn de kosten die worden gemaakt buiten de proceskosten. De kosten van voorafgaan onderzoek door uw advocaat of het laten opstellen van een medisch rapport zijn hier voorbeelden van.

Het maken van deze kosten is onvermijdelijk in een letselschadezaak.

Wie betaalt de buitengerechtelijke kosten?

De buitengerechtelijke kosten zijn de kosten die u moet maken voor de rechtsbijstand door een advocaat en zijn dus onderdeel van uw schade. Zonder het ongeval had u immers geen advocaat hoeven inschakelen. De buitengerechtelijke kosten worden meegenomen in de vordering. In de wet is bepaald dat de aansprakelijke partij de redelijke advocaatkosten moet vergoeden.

Mocht de rechter uitwijzen dat de tegenpartij niet voor 100% aansprakelijk is omdat er bijvoorbeeld sprake is van 25% eigen schuld, dan is het mogelijk dat een gedeelte van de kosten voor uw rekening komt. Meestal wordt dit verrekend met de (hoge) schadevergoeding die u ontvangt.

Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten dan is het soms mogelijk dat de rechtsbijstandskosten wel volledig worden vergoed.  Het is dus raadzaam om vooraf met uw advocaat te bespreken hoe er met de kosten wordt omgegaan, ook indien er sprake is van (gedeeltelijke) eigen schuld. Een advocaat kan u vooraf adviseren over de haalbaarheid van uw zaak en de kosten die hierbij komen kijken.

Hoe zorg ik dat de tegenpartij de buitengerechtelijke kosten betaalt?

Uw advocaat helpt u met het indienen van een schadeclaim. Hierbij worden ook de buitengerechtelijke kosten meegenomen.

U hoeft in principe dus geen actie te ondernemen om uw buitengerechtelijke kosten vergoed te krijgen. Wanneer het zo is dat uw kosten niet verhaald (kunnen) worden, zal uw letselschadeadvocaat hier tijdig voor waarschuwen.

No cure no pay: ook geen buitengerechtelijke kosten?

Diverse letselschadebureau’s bieden een no cure no pay-dienst aan. De rechtsbijstandsverlener houdt dan een gedeelte van de schadevergoeding in als inkomen.

Voor u als slachtoffer is deze overeenkomst dus nadelig zijn, aangezien de rechtsbijstandskosten apart van uw schadevergoeding verhaald kunnen worden op de verzekeraar en deze dus niet van uw schadevergoeding afgetrokken hoeft te worden.

Bijstand bij uw letselschadezaak

Bent u op zoek naar een letselschade advocaat om u te adviseren of bij te staan in uw zaak? Neem dan contact op met Utrecht Letselschade Advies.

Een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies kan u helpen bij het vaststellen van de schade-eis, en zorgen voor een maximale schadevergoeding.

Heeft u vragen of wilt u dat Utrecht Letselschade Advies uw zaak afwikkelt? Neem dan contact met ons op. Het eerste kennismakingsgesprek bij Utrecht Letselschade Advies is altijd gratis.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op