Traumatisch hersenletsel is niet aangeboren hersenletsel (NAH) ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam, bijvoorbeeld een verkeersongeluk. Wanneer een kind dergelijk letsel oploopt, kan dit blijvende gevolgen hebben op latere leeftijd.
Lange termijn effecten hersenletsel in jeugd
Over de lange termijn effecten van traumatisch hersenletsel is nog onvoldoende onderzoek gedaan, zo constateerde enkele onderzoekers van de Universiteit van Oxford. Reden voor hen om een uitgebreid onderzoek in gang te zetten. Uit eerder onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat volwassenen met NAH een grotere kans hebben dat ze op latere leeftijd te maken krijgen met sociale problematiek en gezondheidsproblemen.
Voor het onderzoek werden gegevens van ruim een miljoen Zweden geanalyseerd die tussen 1973 en 1985 zijn geboren. Negen procent van deze groep liep traumatisch hersenletsel op vóór het 25e levensjaar, waarvan het merendeel mild hersenletsel opliep, zoals een hersenschudding.
Uit het onderzoek is gebleken dat deze groep volwassenen meer kans op arbeidsongeschiktheid of het niet afmaken van school hebben vergeleken met volwassenen die geen hersenletsel opliepen in hun jeugd. Bovendien belanden zij twee keer zo vaak in het ziekenhuis vanwege psychische problemen.
De onderzoekers keken niet alleen naar het letsel, maar ook naar leeftijd en geslacht. Ook werden de proefpersonen vergeleken met hun broers of zussen zonder letsel. Genen blijken ook – een kleine – factor te spelen in de ontwikkeling van sociale problemen of gezondheidsproblemen, maar minder significant.
Oorzaak van problemen
Waarom een traumatisch hersenletsel op jonge leeftijd gevolgen heeft later in het leven is niet duidelijk. Indien een kind een hoofdwond oploopt, moeten ouders alert zijn en bovenal medische hulp zoeken. De onderzoekers pleiten ook voor meer aandacht voor preventie van traumatische hersenletsels bij jonge kinderen.
Hersenletsel bij kinderen
Ook in een letselschadezaak moet rekening worden gehouden voor de mogelijke risico’s op de langere termijn. Hebt u of uw kind te maken met hersenletsel, bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeval, neemt u dan contact op met een ervaren letselschade advocaat zodat we u kunnen helpen de letselschadezaak tot een goed einde te brengen.