Een hondenbeet is een nare gebeurtenis die vervelende gevolgen kan hebben, zoals letselschade. Als u gebeten bent door een hond van iemand anders, dan kunt u de eigenaar aansprakelijk stellen voor de schade die u oploopt en waar u mogelijk in de toekomst mee te maken krijgt.
Als u littekens overhoudt aan de beet waar u psychische hinder door ondervindt, dan heeft u ook recht op smartengeld. We vertellen u in deze blog meer over wat u kunt doen als u letselschade heeft opgelopen door een hondenbeet.
Hondeneigenaar in meeste gevallen aansprakelijk
De eigenaar is vrijwel altijd aansprakelijk, ook al heeft deze er van alles aan gedaan om de hond in bedwang te houden, zelfs als u de hond heeft uitgedaagd. Op de eigenaar rust namelijk een risico-aansprakelijkheid. Ook als u bent gebeten door een hond die is weggelopen, is de eigenaar aansprakelijk. Als u bent gebeten door een waakhond op een bedrijfsterrein, dan is de eigenaar van het bedrijf aansprakelijk.
Uitzonderingen
Er is een aantal gevallen waarin de eigenaar niet aansprakelijk kan worden gehouden. Namelijk als er sprake is van een onrechtmatige daad van het slachtoffer. Dit is bijvoorbeeld het geval als een waakhond een inbreker aanvalt.
Aansprakelijk stellen van hondeneigenaar
Als u gebeten bent door een hond, dan is het allereerst van belang dat u de contactgegevens van de hondeneigenaar noteert. U kunt de eigenaar, na het bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis, schriftelijk aansprakelijk stellen. In de aansprakelijkheidsbrief vermeldt u de datum van het voorval, wat er precies gebeurd is, wat uw huidige schade is, welke schadeposten u in de toekomst verwacht en dat u een schadevergoeding claimt. Lees ook: Voorbeeldbrief letselschade: hoe stel je iemand aansprakelijk?
In de meeste gevallen heeft de hondeneigenaar zijn aansprakelijkheid verzekerd en zal de schadeafhandeling via de aansprakelijkheidsverzekeraar verlopen.
Schadeposten door hondenbeet
Als u letselschade oploopt door toedoen van een ander, dan wilt u uiteraard dat alle kosten worden vergoed door de aansprakelijke partij, door middel van smartengeld. Zo ook bij een hondenbeet. Na een hondenbeet maakt u vaak al direct kosten, bijvoorbeeld voor het transport naar het ziekenhuis en parkeerkosten. Maar ook daarna kunt u te maken krijgen met allerlei schadeposten. Denk bijvoorbeeld aan:
- Kosten voor verbandmiddelen, pleisters en desinfectiemiddelen;
- Eigen bijdrage van de zorgverzekering voor bezoek aan de eerste hulp;
- Verlies aan inkomen, bijvoorbeeld als u door de hondenbeet langere tijd niet kunt werken waardoor u in de ziektewet terecht komt;
- Kosten voor kleding en sieraden die door de hondenbeet kapot zijn gegaan;
- Kosten voor een vakantie die geannuleerd moet worden;
- Smartengeld voor emotionele en psychische schade. Het vaststellen van de omvang van het smartengeld is vaak het meest complexe gedeelte.
Hoogte schadevergoeding hondenbeet
De uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding is voor iedere situatie anders. Er dient een vergelijking gemaakt te worden tussen uw situatie vóór en na de hondenbeet. Er is dus geen ‘vaste letselschadevergoeding’ die u krijgt bij een hondenbeet. Het is daarom raadzaam dat u een letselschadeadvocaat inschakelt, die u kan helpen met het berekenen en onderbouwen van uw letselschade. Zo weet u zeker dat u een maximale schadevergoeding ontvangt.
Letselschadeadvocaat Utrecht
Utrecht Letselschade Advies heeft veel ervaring met letselschadezaken door gedraging van een dier. Bent u gebeten door een hond en op zoek naar een letselschadeadvocaat? Wij helpen u graag bij het rondkrijgen van de aansprakelijkheid en het inventariseren en verhalen van de letselschade. Neem contact op voor meer informatie!