U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Hulp bij klussen: wie is aansprakelijk voor letsel?

Gaat u verhuizen of moeten er klussen geklaard worden in en om het huis? Grote kans dat u bekenden inschakelt voor de nodige hulp. Erg fijn en bovendien goedkoper dan een professioneel klus- of verhuisbedrijf. Maar wat als uw amateurklusser letsel oploopt tijdens de vriendendienst? Wie is aansprakelijk voor het letsel tijdens hulp bij het klussen? Wij leggen u uit wat de afwegingen zijn bij het bepalen van de aansprakelijkheid in deze situatie.

Letsel na hulp bij klussen

De meeste mensen kunnen niet zonder: af en toe hulp bij klussen in en om het huis. Zeker een verhuizing is bijna niet te doen zonder een vriendendienst hier en daar. Nu is klussen niet helemaal ongevaarlijk. Er zijn talloze momenten waarop het gemakkelijk misgaat. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Schilderen op een gammel trapje
  • Een zware bank de trap op tillen
  • Die mooie nieuwe plafonnière bevestigen vanaf het aanrecht
  • Een doos overtillen die nét wat zwaarder is dan hij lijkt
  • De boekenkast monteren met een nieuwe boormachine

Een ongeluk zit dus in een klein hoekje. Meestal komt u er vanaf met een blauwe plek of gebroken nagel, maar het letsel kan ook zwaarder zijn. Stel nu dat uw klushulp letsel oploopt of u zelf de pechvogel bent, wie is hier dan aansprakelijk voor?

Wie is aansprakelijk bij letsel na een vriendendienst?

Wanneer u een professioneel klus- of verhuisbedrijf inschakelt, mag u erop vertrouwen dat zij weten wat zij doen. Een professional is op de hoogte van de risico’s en beschikt over betrouwbare gereedschappen en beschermingsmiddelen. De aansprakelijkheid voor letsel ligt dan ook in de meeste gevallen bij de professionele hulp of diens werkgever. Bij een vriendendienst is het lastiger te bepalen wie verantwoordelijk is.

Beide partijen zijn immers amateurs en dat weet u van elkaar. Van beide kanten kan dus weinig verwacht worden. Bovendien vinden mensen het vaak lastig om een vriend aansprakelijk te stellen voor letsel. Als deze vriend een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, wordt de schade buiten hem om afgewikkeld. Is de gastheer of -vrouw niet verzekerd, dan wordt het lastiger, maar niet onmogelijk. Als klushulp mag u immers de nodige voorbereiding en veilig gereedschap verwachten.

Rechtsbijstand bij letsel door een vriendendienst

Als u letsel oploopt bij een vriendendienst is het raadzaam om advies in te winnen in deze lastige situatie. Onze letselschadeadvocaten vertellen u graag meer over de mogelijkheden, zodat u precies weet waar u recht op hebt.

Ook helpen wij u bij het verzamelen van het nodige bewijsmateriaal en nemen wij het indienen van de claim van u uit handen. Zo hebt u er geen omkijken naar en kunt u zich volledig richten op uw herstel. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op