U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Kan een huisverkoop de behoeftigheid verminderen?

Als een ouder door een ongeval overlijdt, blijft de achterblijvende ouder meestal met de kinderen in het huis wonen waar het gezin ten tijde van het ongeval woonde. Dat kan anders zijn als beide ouders komen te overlijden. In dat geval kan besloten worden dat de achterblijvende kinderen bij hun voogd gaan wonen.

Opbrengst verkoop ouderlijk huis

Als de kinderen ergens anders gaan wonen, is de kans groot dat het ouderlijk huis van de kinderen wordt verkocht. In dat geval doet de vraag zich voor wat er met het geld moet gebeuren dat door de verkoop van het huis wordt verkregen. Kan dit de behoeftigheid verminderen? Moet dit geld met de schade van de kinderen worden verrekend? Of moeten de vaste lasten van de kinderen tot nul worden gereduceerd omdat de vaste lasten door de voogd worden gedragen omdat het zijn huis is?

Oordeel rechtbank

Over een dergelijke kwestie moest de rechtbank Rotterdam oordelen. De rechtbank oordeelde dat het geld dat met de verkoop van het huis vrij kwam op geen enkele wijze op de schade in mindering kon worden gebracht. Reden daarvan was dat het geld niet door het overlijden beschikbaar was gekomen maar vanwege de keuze die de voogd had gemaakt. Het geld van de verkoop kon dus niet met de schade van de kinderen worden verrekend.

Vermindering woonlasten

Volgens de rechtbank zou wel rekening moeten worden gehouden met een vermindering van de woonlasten van de overblijvende kinderen omdat een overlijdensrisicoverzekering tot uitkering was gekomen en de hypotheeklast daardoor was verminderd. Die opbrengst leverde voor de achterblijvende kinderen een als te doen gebruikelijk te verrekenen voordeel op (ECLI:NL:RBROT:2014:10051).


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op