U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Klachten ondeugdelijke kunstheup (MoM-prothese)

Ondanks de vele publicaties over de ernstige bijwerkingen van de metaal-op-metaal kunstheupen (MoM-protheses) bleef ruim de helft van de Nederlandse ziekenhuizen doorgaan met het plaatsen van de omstreden kunstheup, hetgeen gebleken is uit een gezamenlijke enquête van KRO Reporter International en Medisch Contact.

De meeste ziekenhuizen zijn in 2004 en 2005 gestart met het implanteren van MoM-heupen bij hun patiënten. Het Ommelander Ziekenhuis in Delfzijl was de eerste in 1999 en heeft de protheses het langst geplaatst: elf jaar, gevolgd door het Jeroen Bosch Ziekenhuis met tien jaar. Rond 2007 stopten de meeste ziekenhuizen met het gebruik van de betreffende kunstheup.

In oktober 2010 is de problematiek van de MoM-prothese expliciet kenbaar geworden. In mei 2011 toen de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV)  de problematiek van MoM- kunstheupen in de ledenvergadering besprak, gebruikten 15 ziekenhuizen dit type prothese nog steeds. Pas vanaf januari 2012 zijn alle ziekenhuizen in Nederland gestopt met het plaatsen van dit typen heupen.

Vanaf 2004 en 2005 zijn er in 56 ziekenhuizen in Nederland naar schatting 8.441 MoM-kunstheupen geplaatst.[1]

Waarom ondeugdelijk?

Dit type protheses kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Metaalslijpsel kan zich via het bloed in het lichaam verspreiden en ontstekingen rondom de heup veroorzaken.  De metaaldeeltjes kunnen tevens zwellingen, botverlies en bewegingsbeperkingen veroorzaken. Vaak zal de patiënt dan een hersteloperatie moeten ondergaan.

Meer over MoM-prothese en letselschade

Utrecht Letselschade Advies staat u graag bij in uw claim tegen het ziekenhuis wegens schade als gevolg van een ondeugdelijke heupprothese. Iedere zaak die wij in dit kader doen, staat op zichzelf.  De aard en de ernst van het letsel evenals de omvang van de schade zullen wij voor iedere cliënt afzonderlijk in kaart brengen. Wilt u een ervaren letselschade advocaat spreken? Neem gerust vrijblijvend contact op.

[1] Antwoorden op vragen van KRO Reporter aan de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, 24-05-2012


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op