U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letsel na glijpartij met de auto: winterbanden verplicht?

Of winterbanden onder de auto verplicht zijn, is niet voor iedereen duidelijk. Tijdens de wintermaanden wordt in ieder geval geadviseerd om winterbanden onder uw auto te laten zetten. Het is immers gladder op de weg, waardoor de kans op ongelukken toeneemt. Winterbanden hebben een dieper profiel, zodat uw auto steviger op de weg ligt.

Er is echter veel onduidelijkheid rond winterbanden: zijn ze verplicht? En als iemand letsel oploopt na een glijpartij met een auto zonder winterbanden, hoe zit het dan met de aansprakelijkheid? Wij leggen u uit hoe het precies zit.

Zijn winterbanden verplicht in Nederland?

In Nederland heerst een algemeen advies om winterbanden te plaatsen zodra de temperatuur zakt tot onder de 7 graden. De kans op gladheid en daarmee ongelukken wordt alleen maar groter naarmate de temperatuur daalt. Steeds meer Nederlanders kiezen dan ook voor winterbanden. Een goed idee!

Het is in Nederland echter niet verplicht om met winterbanden te rijden. Onder normale omstandigheden heeft het rijden met zomerbanden dan ook geen gevolgen voor uw aansprakelijkheid bij een ongeval met letsel tot gevolg. Alleen als u gevaarlijk rijdt, bijvoorbeeld door expres te slippen, kan de verzekeraar weigeren om de schade uit te keren.

Winterbanden verplicht in het buitenland

In Nederland en België is het niet verplicht om met winterbanden te rijden. In Duitsland zit het anders: als u tijdens winters weer met zomerbanden rijdt en betrokken raakt bij een ongeval, wordt dat gezien als nalatigheid. U ontvangt een lagere schadevergoeding, omdat de schade minder had kunnen zijn als u wel met winterbanden had gereden. Ook als het auto-ongeluk niet uw schuld is.

In Oostenrijk kunt u een flinke boete krijgen wanneer u geen winterbanden gebruikt. Ook in Zwitserland en de meeste Scandinavische landen wordt streng op winterbanden gecontroleerd. Meer informatie over de regels voor winterbanden in het buitenland vindt u op de website van de ANWB.

Rechtsbijstand bij een ongeval zonder winterbanden

Bent u betrokken geraakt bij een ongeval bij winterse weersomstandigheden, zoals een glijpartij met de auto, en twijfelt u over de aansprakelijkheid? Onze letselspecialisten beoordelen graag uw mogelijkheden voor het verhalen van de (letsel)schade. Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk en dienen de claim voor u in. Zo krijgt u waar u recht op hebt en kunt u uw tijd en energie besteden aan uw herstel.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op